Bigos

Bigos - obrázek

Ingredience


Bobkový list 4 ks
Cibule 4 ks
Houby sušené 1 hrst
Hovězí maso přední 1500 g
Hovězí vývar základní 1200 ml
Jalovec 8 ks
Protlak rajčatový 1 polévková lžíce
Sádlo škvařené 3 polévková lžíce
Švestky sušené 10 ks
Vepřový bok uzený 300 g
Víno červené 200 ml
Voda pitná 150 ml
Zelí hlávkové bílé 1000 g
Zelí kysané 1500 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Houby namočíme do vody, ze syrového zelí obereme zvadlé listy a zelí nakrouháme na nudličky, oloupané cibule nakrájíme nadrobno, kysané zelí vyjmeme z nálevu a překrájíme, maso i klobásy nakrájíme na kostky, švestky nakrájíme na kousky.
  2. Na sádle (2 lžíce) zpěníme cibuli, přidáme maso s klobásou, zarestujeme, přidáme protlak, pár vteřin smažíme, přidáme syrové zelí, zalijeme polovinou vývaru, přidáme sůl a koření a na mírném plameni dusíme.
  3. V kastrolku dusíme houby ve vodě, v níž jsme je měli namočené.
  4. Na zbylém sádle podusíme kysané zelí, zalijeme vínem, necháme vydusit, zalijeme zbylým vývarem a dusíme doměkka.
  5. Když je maso téměř dušené, přilijeme k němu uvařené houby, udušené kysané zelí a švestky. Směs dodusíme. Případně ještě dochutíme.