Bigos
Ingredience
Bobkový list |
4 ks |
Cibule |
4 ks |
Houby sušené |
1 hrst |
Hovězí maso přední |
1500 g |
Hovězí vývar základní |
1200 ml |
Jalovec |
8 ks |
Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce |
Sádlo škvařené |
3 polévková lžíce |
Švestky sušené |
10 ks |
Vepřový bok uzený |
300 g |
Víno červené |
200 ml |
Voda pitná |
150 ml |
Zelí hlávkové bílé |
1000 g |
Zelí kysané |
1500 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 180 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Houby namočíme do vody, ze syrového zelí obereme zvadlé listy a zelí nakrouháme na nudličky, oloupané cibule nakrájíme nadrobno, kysané zelí vyjmeme z nálevu a překrájíme, maso i klobásy nakrájíme na kostky, švestky nakrájíme na kousky.
- Na sádle (2 lžíce) zpěníme cibuli, přidáme maso s klobásou, zarestujeme, přidáme protlak, pár vteřin smažíme, přidáme syrové zelí, zalijeme polovinou vývaru, přidáme sůl a koření a na mírném plameni dusíme.
- V kastrolku dusíme houby ve vodě, v níž jsme je měli namočené.
- Na zbylém sádle podusíme kysané zelí, zalijeme vínem, necháme vydusit, zalijeme zbylým vývarem a dusíme doměkka.
- Když je maso téměř dušené, přilijeme k němu uvařené houby, udušené kysané zelí a švestky. Směs dodusíme. Případně ještě dochutíme.