Kuskus se zeleným fazolkami a pečenou treskou
Ingredience
Kmín drcený |
0.25 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
0.5 polévková lžíce |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Sůl mořská |
3 špetka |
Treska filety |
300 g |
Bobkový list |
1 ks |
Fazolové lusky zelené |
150 g |
Nové koření celé |
3 ks |
Pepř černý celý |
2 ks |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
500 ml |
Bujón zeleninový |
175 ml |
Kuskus |
100 g |
Olej olivový |
0.5 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 16 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Dva filetyz mražené tresky s kůží necháme mírně povolit. Omyjeme je, osušíme, z každé strany osolíme, posypeme pepřem, kmínem a pokapeme citrónovou šťávou a obalíme v hladké mouce. V teflonové pánvi rozpálíme olej a rybu osmažíme nejdříve kůží vespod dozlatova (5-6 minut), pak ji obrátíme a smažíme druhou stran dozlatova (5-6 minut).
- V rendlíku přivedeme k varu osolenou vodu s bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem. Omyté a očištěné mladé, tenké fazolové lusky pokrájíme na kousky, dlouhé asi 2-3cm. Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní fazolové lusky a vaříme je pouze 3-4 minuty. Měly by být na zkus křupavé. Poté je scedíme a necháme okapat.
- Uvaříme si kuskus: v hrnci rozehřejeme 1/2 lžíce oleje, přidáme 100g kuskusu a směs důkladně promícháme, až se zrníčka obalí olejem. Pak kuskus zalijeme vroucím zeleninovým bujónem (přesně 175ml) promícháme a necháme pod poklicí 5 minut nabobtnat. Pak ho vidličkou jen načechráme a přimícháme do něj uvařené fazolky.
- Na talíře rozdělíme kuskus s fazolkami, k němu položíme filety tresky, kuskus pokapeme výpekem a hned servírujeme.