Kapr pečený s kořenovou zeleninou a sýrem

Ingredience


Kapr obecný 220 g
Kmín celý 0.5 kávová lžička
Pepř citronový 3 špetka
Sůl 3 špetka
Celer bulvový 50 g
Cibulka lahůdková 1 ks
Mrkev kořen 1 ks
Pepř bílý 2 špetka
Petržel kořen 50 g
Pórek 1 ks
Sůl 2 špetka
Sýr Eidam cihla 30% 50 g
Vaječný bílek slepičí 2 ks
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Sýr Eidam cihla 30% 2 plátek
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Filet z omytého a sušeného kapra bez kůže a kostí pokrájíme na 4-6 podlouhlých kousků. Osolíme je, posypeme citronovým pepřem a kmínem. Na chvíli odložíme. Troubu předehřejeme na 180°C. Pekáček si vytřeme olejem.
  2. Očištěnou a omytou mrkev, celer a petržel nastrouháme do mísy na hrubém struhadle. Lahůdkovou cibulku a malý pórek očistíme a pokrájíme na kroužky. K zelenině přidáme sůl, pepř a nastrouhaný sýr. Zeleninovou směs dobře promícháme. Z čerstvých bílků vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do zeleninové směsi.
  3. Do pekáčku dáme 1/2 zeleninové směsi, na zeleninu poklademe kousky kapra, rybu pokryjeme 2/2 zeleninové směsi a pekáček vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme dozlatova přibližně 35-45 minut. Přibližně 10 minut před dopečením povrch pokryjeme 2 plátky tvrdého sýru a pečeme do té doby, až se sýr roztaví a zezlátne.
  4. Porce zeleninového "nákypu" s kousky kapra dáme na talíře a hned teplé servírujeme.