Kapr pečený s kořenovou zeleninou a sýrem
Ingredience
Kapr obecný |
220 g |
Kmín celý |
0.5 kávová lžička |
Pepř citronový |
3 špetka |
Sůl |
3 špetka |
Celer bulvový |
50 g |
Cibulka lahůdková |
1 ks |
Mrkev kořen |
1 ks |
Pepř bílý |
2 špetka |
Petržel kořen |
50 g |
Pórek |
1 ks |
Sůl |
2 špetka |
Sýr Eidam cihla 30% |
50 g |
Vaječný bílek slepičí |
2 ks |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Sýr Eidam cihla 30% |
2 plátek |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Filet z omytého a sušeného kapra bez kůže a kostí pokrájíme na 4-6 podlouhlých kousků. Osolíme je, posypeme citronovým pepřem a kmínem. Na chvíli odložíme. Troubu předehřejeme na 180°C. Pekáček si vytřeme olejem.
- Očištěnou a omytou mrkev, celer a petržel nastrouháme do mísy na hrubém struhadle. Lahůdkovou cibulku a malý pórek očistíme a pokrájíme na kroužky. K zelenině přidáme sůl, pepř a nastrouhaný sýr. Zeleninovou směs dobře promícháme. Z čerstvých bílků vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do zeleninové směsi.
- Do pekáčku dáme 1/2 zeleninové směsi, na zeleninu poklademe kousky kapra, rybu pokryjeme 2/2 zeleninové směsi a pekáček vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme dozlatova přibližně 35-45 minut. Přibližně 10 minut před dopečením povrch pokryjeme 2 plátky tvrdého sýru a pečeme do té doby, až se sýr roztaví a zezlátne.
- Porce zeleninového "nákypu" s kousky kapra dáme na talíře a hned teplé servírujeme.