Cheesecake drobenkový se slívami

Ingredience


Cukr krupice 250 g
Máslo čerstvé 160 g
Mouka pšeničná hladká T 650 200 g
Skořice mletá 4 kávová lžička
Slívy 800 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Sýr krémový 300 g
Sýr Ricotta 250 g
Voda pitná 1 l
Želatina bílá plátky 5 plátek
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Začneme přípravou slívového pyré. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  2. Rozpůlíme červené slívy a odstraníme pecky. Půlky slív vložíme řeznou stranou na dno pekáče, posypeme je cukrem ( 50 g )a skořicí ( 2 lžičky ), podlijeme 100 ml vody. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 - 25 minut doměkka, pak je necháme vychladnout. 12 opečených půlek slív a šťávu z pečení odložíme pro konečné ozdobení dezertu, ostatní půlky rozmixujeme. Nevypínáme troubu.
  3. Konečky prstů zapracováváme máslo do hladké mouky, dokud směs nevypadá jako hrubá strouhanka. Do směsi vmícháme 100 g krupicového cukru a 2 lžičky mleté skořice a poté ji rozložíme na velký plech na pečení. Vložíme do trouby a pečeme 10 - 15 minut dozlatova. Necháme vychladnout a rozdrobíme na kousky. Dvě třetiny upečené drobenky nasypeme na dno kulaté otevírací dortové formy o průměru 23 cm, kterou jsme předtím vytřeli tukem a vyložili pečicím papírem.
  4. Přelijeme 5 plátků želatiny vodou a necháme je změknout.
  5. Prošleháme ricottu, smetanový sýr a 100 gramů krupicového cukru ve velké míse. Nalijeme smetanu ke šlehání do žáruvzdorné misky, kterou postavíme na rendlík s mírně vroucí vodou. Ohřejeme. Vymačkáme tekutinu z plátků želatiny a rozpustíme je v zahřáté smetaně. Pak smetanu se želatinou přecedíme, abychom odstranili všechny kousky nerozpuštěné želatiny a vmícháme do hmoty se smetanovým sýrem. Dohladka prošleháme a do krému vmícháme slívové pyré. Tuto náplň upravíme na drobenkový základ a formu uložíme na celou noc, nebo minimálně na 3 - 4 hodiny do chladničky.
  6. Než budeme servírovat, rozložíme na náplň 12 půlek slív a zakapeme je odloženou slívovou šťávou. Cheesecake nakrájíme na 12 porcí a porce posypeme zbývající drobenkou.