Cheesecake s tureckým medem

Ingredience


Celozrnné sušenky 200 g
Cukr třtinový 200 g
Kyselý vinan draselný 0.25 kávová lžička
Máslo čerstvé 130 g
Med včelí 12 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 160 ml
Soda jedlá 1 kávová lžička
Sůl 1 špetka
Sýr krémový 600 g
Vaječný bílek slepičí 1 ks
Vanilková pasta 2 kávová lžička
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 2 l
Zakysaná smetana 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme turecký med. Tři lžíce tekutého medu, cukr, kyselý vinan draselný, čtvrt lžičky vanilkové pasty, špetku soli, máslo a 60 ml vody dáme do rendlíku s těžkým dnem. Rendlík musí být dostatečně velký, protože směs po přidání jedlé sody ztrojnásobí objem. Zahříváme, dokud se nerozpustí cukr a nerozehřeje máslo.Roztok svaříme na stupeň, kterému říkáme "tvrdá kulička". Teplota by měla být 122 °C, zde je nejlepší použít cukrářský teploměr. Pokud ho nemáme, vaříme cukr asi 5 minut, pak malé množství roztoku opatrně kápneme do studené vody a když se vytvoří kulička, která je po vytažení z vody pevná, je to důkaz, že už je roztok správně svařený. Odstavíme rendlík a do karamelu vmícháme lžičku jedlé sody, poté ihned roztok vyklopíme na pečicí plech vytřený tukem nebo na silikonovou podložku a necháme vychladnout. Vystydlý turecký med pomocí válečku nalámeme na kousky. Polovinu uložíme do vzduchotěsné nádoby k pozdějšímu použití - na zdobení a druhou polovinu použijeme do náplně.
  2. Připravíme si sušenkový základ. Rozehřejeme troubu na 170 °C. Rozmixujeme celozrnné sušenky / grahamové krekry, nebo je vložíme do plastového sáčku a rozdrtíme válečkem na drobečky. Vložíme do mísy a promícháme s předehřátým máslem ( 100 g ). Hotovou směs vtlačíme zadní stranou lžíce na dno formy, kterou jsme předem vytřeli máslem a vyložili pečicím papírem. Použijeme kulatou, otevírací dortovou formu o průměru 23 cm. Obalíme ji potravinářskou folií a postavíme do pekáče naplněného zhruba do poloviny tak, aby voda nepřetékala přes okraj, ani nenatekla do formy.
  3. Příprava náplně. Prošleháme v míse zakysanou smetanu, smetanový sýr, smetanu ke šlehání, 120 ml medu, 4 vejce - včetně bílků a lžičku vanilkové pasty. V další míse ušleháme do pěny bílek z dalšího vejce a přimícháme kousky tureckého medu. Kousky přidáme ke směsi na náplň a promícháme. Hotovou náplň upravíme na sušenkový základ ve formě.
  4. Formu uloženou v pekáči s vodou vložíme do předehřáté trouby a ve vodní lázni pečeme 45 - 60 minut. Že máme dobře upečeno poznáme, když je náplň ztuhlá až na malé místo ve středu, to by mělo zůstat měkké. Turecký med na povrchu bude zkaramelizovaný a v náplni vytvoří výrazná tmavá místa.
  5. Formu vyjmeme z vodní lázně a dezert necháme vystydnout. Poté ho vložíme do chladničky a necháme nejméně tři hodiny vychladit. Před servírováním na mírném ohni rozehřejeme lžíci medu a potřeme jím povrch cheesecake. Nakonec posypeme kousky tureckého medu. Po rozřezání získáme 12 porcí lahodného dezertu.