Cheesecake s pekanovými ořechy

Ingredience


Cukr krupice 75 g
Cukr muscovado 75 g
Máslo čerstvé 70 g
Ořechy pekanové 250 g
Sirup Golden 3 polévková lžíce
Sirup javorový 250 ml
Sýr krémový 600 g
Sýr Ricotta 500 g
Vanilková pasta 1 kávová lžička
Vejce slepičí 6 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Začneme přípravou základu. Předehřejeme troubu na 170 °C. Otevírací pečicí formu ( průměr 26 cm ) vytřenou tukem a vyloženou pečicím papírem potřeme změklým máslem - na dně formy a ráfek. Nasypeme nadrobno nasekané pekanové ořechy ( 100 g ) a potřeseme formou, aby se kousky ořechů přichytily do másla.
  2. Následuje příprava náplňe. Do velké mísy vložíme smetanový sýr, ricottu, prošleháme. Přidáme čtyři vejce a javorový sirup a znovu šleháme dohladka. Hotovou směs naneseme do formy, kterou postavíme na velký pečicí plech a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 45 - 60 minut dozlatova až zlatohněda. Musí být ztuhlý, kromě malého místa ve středu. Nožem s kulatou špičkou uvolníme ořechovou krustu od ráfku, aby náplň nepopraskala a cheesecake dáme vychladnout.
  3. Příprava polevy.
  4. Krupicový a tmavohnědý cukr , skořici, zlatý třtinový, nebo světlý kukuřičný sirup, vanilkovu pastu a 40 gramů másla zahříváme v rendlíku, dokud není poleva sirupovitá a cukr se nerozpustí. Odstavíme rendlík a necháme polevu 10 minut chladnout, pak do ní vešleháme jedno celé vejce a jeden žloutek. Přecedíme, aby byla poleva hladká a potřeme jí povrch cheesecake.
  5. Zdobení.Vybereme pěkné půlky pekanových ořechů ( 30 půlek )a rozložíme je v kruhu po obvodu, kousek od okraje dezertu. Dezert je ještě stále ve formě. Zbytek ořechů nadrobno nasekáme a posypeme jimi proužek mezi formou a ořechy. Pak ozdobný ořechový okraj pokapeme karamelovou polevou. Zbývající polevu podáváme spolu s cheesecake na pokapání porcí. Tento cheesecake chutná nejlépe druhý den, když ho necháme přes noc vychladit v chladničce. Z formy ho vyjmeme až těsně před podáváním a naporcováním na 12 kusů.
  6. porcí.