Cheesecake s čokoládovou tyčinkou

Ingredience


Citronová kůra 1 polévková lžíce
čokoládová tyčinka Daim 180 g
Créme fraiche 225 g
Karamelové sušenky Speculoos 250 g
Máslo čerstvé 125 g
Salko 400 g
Sýr krémový 400 g
Sýr Ricotta 250 g
Vejce slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Předehřejeme troubu na 170 °C. Rozmixujeme karamelové sušenky ( např. Lotus , nebo je vložíme do plastového sáčku a válečkem je rozdrtíme na jemné drobečky. V míse je smícháme s rozehřátým máslem. Směs natlačíme zadní stranou lžíce na dno dortové otevírací formy ( průměr 23 cm )vytřené máslem a vyložené pečicím papírem.
  2. Připravíme náplň. Prošleháme smetanový sýr s ricottou a sbíranou smetanou ( nebo crème fraîche ) ve velké míse. Přidáme kondenzované mléko, vejce a najemno nastrouhanou citronovou kůru z jednoho citronu a znovu prošleháme nahladko. Přimícháme dvě třetiny nakrájené tyčinky Daim nebo Heath tak, aby se kousky ve hmotě rozmístily rovnoměrně. Takto připravenou náplň naneseme na sušenkový základ.
  3. Formu vložíme do předehřáté trouby, pečeme 10 minut, pak dort posypeme zbytkem kousků tyčinky Daim nebo Heath. Během první fáze pečení se na povrchu náplně utvořila vrstva, která kousky tyčinky udrží. Pečeme dalších 40 - 50 minut, náplň by měla být ztuhlá až na malé místo uprostřed. Necháme zcela vychladnout, před servítováním by měl být v chladničce alespoň tři hodiny.