Cheesecake s ibiškem, malinami a granátovým jablkem

Ingredience


Celozrnné sušenky 200 g
čokoládové čočky bílé 50 g
Cukr krupice 180 g
Granátové jablko semínka 1 polévková lžíce
Ibiškový květ sušený 12 ks
Maliny 150 g
Máslo čerstvé 100 g
Sirup ibiškový 100 ml
Sirup Monin - granátové jablko 2 polévková lžíce
Sýr krémový 300 g
Sýr Ricotta 250 g
Zakysaná smetana 150 ml
Želatina bílá plátky 6 plátek
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Začínáme přípravou sušenkového základu. Celozrnné sušenky, nebo grahamové krekry rozmixujeme, nebo je vložíme do plastového sáčku a válečkem rozdrtíme na jemné drobečky. Vsypeme je do mísy a smícháme s rozehřátým máslem. Sušenkovou směs natlačíme zadní stranou lžíce na dno kulaté dortové formy o průměru 23 cm, kterou jsme předem vytřeli máslem a vyložili pečicím papírem. Základ posypeme malinami a bílými čokoládovými čočkami.
  2. Vodou přelijeme plátky želatiny a necháme je změknout.
  3. Do velké mísy dáme smetanový sýr a ricottu, 100 gramů krupicového cukru a zakysanou smetanu a vše důkladně prošleháme do hladkého krému.
  4. Ibiškový sirup a růžový likér nebo sirup nalijeme do žáruvzdorné misky a zahřejeme. Vymačkáme tekutiny ze želatiny a změklé plátky dáme do teplého sirupu, mícháme, dokud se nerozpustí. Přecedíme do mísy s krémem, odstraníme všechny kousky nerozpuštěné želatiny, mícháme dokud není hmota opět hustá a hladká. Takto připravenou náplň upravíme na sušenkový základ ve formě a cheesecake uložíme na 3 - 4 hodiny do chladničky, aby pořádně ztuhl.
  5. Do rendlíku s těžkým dnem dáme 80 gramů krupicového cukru a zahříváme dokud se nerozpustí a nezačne karamelizovat. Nesmíme ho spálit. Rendlíkem občas potřeseme, ale nemícháme. Když karamel získá zlatohnědou barvu, odstavíme rendlík a necháme zchladnout. Jakmile začne houstnout, nakapeme jím pomocí vidličky ozdobné spirálky a linky na pečicí papír nebo silikonovou podložku. Takto vytvořené ozdoby necháme vychladnout a vložíme je do nádoby se vzduchotěsným uzávěrem, protože na vzduchu by se stal karamel příliš lepkavý. Proto je nejlepší ozdoby začít dělat asi hodinu před tím, než budeme cheesecake podávat. Těsně před podáváním dezert ozdobíme. Okolo okraje můžeme rozmístit ibiškové květy a povrch posypeme karamelovými ozdobami a míšky z granátových jablek.