Cheesecake s piniovými oříšky
Ingredience
Celozrnné sušenky |
200 g |
Citrony |
2 ks |
Créme fraiche |
600 ml |
Cukr krupice |
50 g |
Limetka |
1 ks |
Máslo čerstvé |
100 g |
Med včelí |
90 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Oříšky piniové |
160 g |
Sýr krémový |
600 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Předehřejeme troubu na 170 °C.
- Rozmixujeme sušenky, nebo je vložíme do plastového sáčku a rozdrtíme je válečkem na jemné drobečky. Vsypeme je do mísy a promícháme s rozehřátým máslem a piniovými oříšky. Sušenkový základ natlačíme zadní stranou lžíce na dno dortové formy o průměru 23 cm, kterou jsme před tím vytřeli máslem a vyložili pečicím papírem. Obalíme formu potravinářskou folií a postavíme ji do pekáče do poloviny naplněného vodou tak, aby voda při zahřátí nepřetekla do formy, ani nevytékala z pekáče.
- Do velké mísy dáme smetanový sýr, crème fraîche, čerstvě vymačkanou šťávu a kůru ze dvou citronů a jedné limety. Vše důkladně prošleháme, přidáme 60 ml tekutého medu ( nebo více, podle chuti ), cukr a vejce, znovu šleháme a nakonec vmícháme hladkou mouku. Hotovou náplň upravíme na sušenkový základ a formu ve vodní lázni dáme péci do předehřáté trouby. Pečeme asi 60 - 75 minut do zlatohněda. Dezert musí být ztuhlý kromě malého místa uprostřed. Vyjmeme formu z vodní lázně a nožem s kulatou špičkou uvolníme náplň od ráfku, aby nepopraskala. Necháme vychladnout ve formě a a pak přeneseme do chladničky alespoň na 3 hodiny, ideálně však přes noc.
- Na suché pánvi dozlatova opražíme 60 gramů piniových oříšků a před podáváním je nasypeme na cheesecake. Pokapeme ořátým medem ( 3 lžíce ), nakrájíme na 12 porcí a podáváme.