Cheesecake s piniovými oříšky

Ingredience


Celozrnné sušenky 200 g
Citrony 2 ks
Créme fraiche 600 ml
Cukr krupice 50 g
Limetka 1 ks
Máslo čerstvé 100 g
Med včelí 90 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Oříšky piniové 160 g
Sýr krémový 600 g
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Předehřejeme troubu na 170 °C.
  2. Rozmixujeme sušenky, nebo je vložíme do plastového sáčku a rozdrtíme je válečkem na jemné drobečky. Vsypeme je do mísy a promícháme s rozehřátým máslem a piniovými oříšky. Sušenkový základ natlačíme zadní stranou lžíce na dno dortové formy o průměru 23 cm, kterou jsme před tím vytřeli máslem a vyložili pečicím papírem. Obalíme formu potravinářskou folií a postavíme ji do pekáče do poloviny naplněného vodou tak, aby voda při zahřátí nepřetekla do formy, ani nevytékala z pekáče.
  3. Do velké mísy dáme smetanový sýr, crème fraîche, čerstvě vymačkanou šťávu a kůru ze dvou citronů a jedné limety. Vše důkladně prošleháme, přidáme 60 ml tekutého medu ( nebo více, podle chuti ), cukr a vejce, znovu šleháme a nakonec vmícháme hladkou mouku. Hotovou náplň upravíme na sušenkový základ a formu ve vodní lázni dáme péci do předehřáté trouby. Pečeme asi 60 - 75 minut do zlatohněda. Dezert musí být ztuhlý kromě malého místa uprostřed. Vyjmeme formu z vodní lázně a nožem s kulatou špičkou uvolníme náplň od ráfku, aby nepopraskala. Necháme vychladnout ve formě a a pak přeneseme do chladničky alespoň na 3 hodiny, ideálně však přes noc.
  4. Na suché pánvi dozlatova opražíme 60 gramů piniových oříšků a před podáváním je nasypeme na cheesecake. Pokapeme ořátým medem ( 3 lžíce ), nakrájíme na 12 porcí a podáváme.