Cheesecake s kardamonem a růžemi
Ingredience
Cukr krupice |
160 g |
Kardamom |
25 ks |
Kypřicí prášek do pečiva |
0.25 kávová lžička |
Mascarpone |
250 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mléko odpařené |
300 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
60 g |
Pistácie |
140 g |
Potravinářská barva |
0.25 kávová lžička |
Růžová voda |
80 ml |
Smetana 33% (šlehačka) |
160 ml |
Sýr Ricotta |
500 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Želatina bílá plátky |
6 plátek |
-
Doba přípravy: 70 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Najemno rozmixujeme vyloupané pistácie ( 115 g ). Do velké mísy dáme změklé máslo a krupicový cukr, utřeme do pěny. Přidáme vejce a znovu třeme. Vsypeme prosetou mouku s kypřicím práškem, rozmixované pistácie a důkladně promícháme. Upravíme hotové těsto do otevírací dortové formy o průměru 23 cm. Formu předtím vytřeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15-20 minut do zlatohněda. Těsto by mělo zůstat pružné a po zmáčknutí ve středu dortu by se povrch měl vrátit do původního tvaru. Korpus necháme ve formě vychladnout.
- Přelijeme plátky želatiny vodou a necháme je změknout. Do velké mísy vložíme mascarpone, ricottu a 100 gramů krupicového cukru, nahladko prošleháme. Rozdrtíme tobolky ( 25 tobolek ) kardamomu, zbavíme slupek a černá semena roztlučeme v hmoždíři do jemného prášku. Odpařené mléko a smetanu ke šlehání nalijeme do rendlíku, přidáme kardamomový prášek a růžovou vodu, vaříme na mírném ohni, dokud se asi třetina tekutiny neodpaří. Odstavíme a necháme zchladnout. Vymačkáme tekutinu z plátků želatiny a plátky přidáme do rendlíku. Promícháváme, dokud se želatina nerozpustí, pak tekutinu přecedíme ( abychom odstranili všechny kousky nerozpuštěné želatiny ) a vešleháme do krému s ricottou, můžeme přidat několik kapek růžového potravinářského barviva. Náplň nalijeme na dortový korpus ve formě a necháme ho tuhnout v chladničce alespoň 3 hodiny, ideálně však přes noc.
- Nakonec cheesecake ozdobíme krystalizovanými okvětními lístky růží, pokrájenými pistáciemi a jedlým lesklým prachem.