Cheesecake s krystalizovanými květy

Ingredience


Celozrnné sušenky 80 g
Cukr krupice 85 g
Jedlá levandule 2 kávová lžička
Jedlé květy 6 ks
Mascarpone 250 g
Máslo čerstvé 40 g
Smetana 33% (šlehačka) 125 ml
Vaječný bílek slepičí 1 ks
Želatina bílá plátky 2 plátek
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Začneme přípravou krystalizovaných květů. Ušleháme jeden bílek do pěny. Vždy pracujeme jen s jedním květem. Používáme jedlé květy neošetřené pesticidy a bez stonků. Štětečkem naneseme ušlehaný bílek na přední i zadní stranu květu. Položíme květ na talířek a zlehka posypeme ho krupicovým cukrem. Cukr, který se neuchytí na květu, zůstane na talířku. Cukr sypeme opakovaně, aby se uchytil na všech plochách pokrytých bílkem. Stejně postupujeme u všech květů. Hotové, cukrem obalené odkládáme na silikonovou podložku nebo na pečicí papír a přes noc je necháme zaschnout. Po zaschnutí květy uchováváme ve vzduchotěsně uzavřené nádobě.
  2. Příprava sušenkové náplně. Celozrnné sušenky rozmixujeme, nebo je vložíme do plastového sáčku a válečkem je rozdrtíme na jemné drobečky. V míse je smísíme s rozehřátým máslem. Tuto směs rozdělíme do šesti skleněných pohárů na dezerty a zadní stranou lžíce přitlačíme.
  3. Přelijeme plátky želatiny vodou a necháme je změknout.
  4. Ušleháme ve velké míse mascarpone s 60 ti gramy krupicového cukru.
  5. Do misky ze žáruvzdorného materiálu vlijeme smetanu ke šlehání a postavíme ji na rendlík s mírně vroucí vodou. Přidáme dvě lžičky jedlé levandule a zhruba 5 minut zahříváme, aby smetana získala vůni a příchuť levandule. Smetanu přecedíme a odstraníme kousky levandulových květů. Do mírně teplé, ochucené smetany vložíme plátky změklé želatiny, ze které jsme vymačkali tekutinu a mícháme, dokud se želatina nerozpustí, znovu přecedíme, abychom odstranili nerozpuštěné kousky želatiny. Přecezenou levandulovou smetanu s a želatinou vešleháme do sladkého mascarpone. Hotový krém rozdělíme na sušenkový základ v pohárech. Naplněné poháry uložíme alespoň na 3 hodiny do chladničky. Konečné ozdobení krystalizovanými květy provedeme těsně před podáváním.