Makovník
Ingredience
Cukr moučkový |
3 polévková lžíce |
Droždí |
2 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko polotučné |
150 ml |
Mouka polohrubá |
300 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Olej rostlinný |
2 polévková lžíce |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Cukr moučkový |
110 g |
Mák mletý |
150 g |
Mléko polotučné |
100 ml |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Plech vyložíme pečicím papírem, troubu zahřejeme na 150 °C.
- Mléko zahřejeme, aby bylo vlažné, máslo rozehřejeme.
- V misce smícháme rozdrobené droždí s trochou cukru, mouky a mléka a necháme vzejít.
- Do mísy vsypeme mouku, cukr, sůl, přidáme vzešlý kvásek, rozšlehané vejce, rozpuštěné vlažné máslo a tolik mléka, abychom vypracovali hladké těsto, které se nelepí.
- Těsto necháme pod utěrkou asi 30 minut kynout na teple.
- V mezičase připravíme náplň. Dobře promícháme mletý mák s cukrem a mlékem.
- Vykynuté těsto rozválíme, potřeme olejem, potřeme náplní a zarolujeme. Roládu dáme na plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v předehřáté troubě asi 25 – 30 minut.
- Vychladlé krájíme a podáváme.