Makovník

Ingredience


Cukr moučkový 3 polévková lžíce
Droždí 2 g
Máslo čerstvé 50 g
Mléko polotučné 150 ml
Mouka polohrubá 300 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Cukr moučkový 110 g
Mák mletý 150 g
Mléko polotučné 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Plech vyložíme pečicím papírem, troubu zahřejeme na 150 °C.
  2. Mléko zahřejeme, aby bylo vlažné, máslo rozehřejeme.
  3. V misce smícháme rozdrobené droždí s trochou cukru, mouky a mléka a necháme vzejít.
  4. Do mísy vsypeme mouku, cukr, sůl, přidáme vzešlý kvásek, rozšlehané vejce, rozpuštěné vlažné máslo a tolik mléka, abychom vypracovali hladké těsto, které se nelepí.
  5. Těsto necháme pod utěrkou asi 30 minut kynout na teple.
  6. V mezičase připravíme náplň. Dobře promícháme mletý mák s cukrem a mlékem.
  7. Vykynuté těsto rozválíme, potřeme olejem, potřeme náplní a zarolujeme. Roládu dáme na plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v předehřáté troubě asi 25 – 30 minut.
  8. Vychladlé krájíme a podáváme.