Schwarzwaldský cheesecake
Ingredience
Čokoláda hořká |
200 g |
čokoládové zdobení |
1 polévková lžíce |
Créme fraiche |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
55 g |
Griotka |
2 polévková lžíce |
Kakao - prášek |
15 g |
Kompot višňový |
270 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
0.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
55 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
55 g |
Salko |
400 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 g |
Sýr krémový |
300 g |
Sýr Ricotta |
250 g |
Vejce slepičí |
5 ks |
-
Doba přípravy: 90 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Cukr a máslo na základ utřeme v míse do pěny. Přidáme jedno vejce a znovu třeme. Na povrch pak prosejeme mouku s kypřicím práškem a kakao, přilijeme crème fraîche a zapracujeme opatrně do těsta. Hotové těsto naneseme do otevírací čtvercové formy o rozměrech 20 x 20 cm, kterou jsme předtím vytřeli tukem a vyložili pečicím papírem, uhladíme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 10 - 15 minut tak, aby se upečené těsto po stlačení prstem rychle vrátilo do původního tvaru. Základ nevyndaváme z formy, necháme ho v ní vychladnout a pak ho pokapeme dvěma lžícemi višňové pálenky a dvěma lžícemi nálevu z višňového kompotu. Posypeme třemi čtvrtinami višní.
- Snížíme teplotu trouby na 160 °C.
- Do velké mísy dáme ricottu a smetanový sýr, dohladka prošleháme. Přidáme kondenzované mléko, 4 vejce a rozehřátou a vychladlou čokoládu. Znovu prošleháme. Připravenou náplň upravíme na vrstvu višní a dáme péci do předehřáté trouby na 60 - 75 minut. Pečeme, dokud náplň neztuhne kromě malého místa uprostřed. Ve formě necháme vychladnout a uložíme do chladničky.
- Před podáváním povrch cheesecake potřeme polovinou tuhé šlehačky, ozdobíme zbývajícími višněmi, hvězdičkami z druhé poloviny šlehačky ( použijeme cukrářský zdobicí sáček s trubičkou ve tvaru hvězdičky ) a čokoládovým sypáním. Pokud ihned nepodáváme, uchováváme dezert v chladničce. Nakrájením na čtverce získáme 12 porcí výborného dezertu.