Jarní kopřivové řezy s uzenými lososovými plátky

Ingredience


Kopřiva 300 g
Sůl 2 kávová lžička
Voda pitná 2 l
Česnek 3 stroužek
Cibulka lahůdková 1 ks
Mouka špaldová 5 polévková lžíce
Pepř bílý 0.25 kávová lžička
Soda jedlá 0.5 kávová lžička
Sůl mořská 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 3 ks
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Jogurt bílý 100 g
Losos uzený 170 g
Mrkev kořen 1 ks
Pepř 4 barev 2 špetka
Sůl 0.25 kávová lžička
Sýr Lučina - termizovaný 200 g
Cibulka jarní 1 ks
Rajčata Cherry 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Menší pečící plec vyložíme pečícím papírem. Mladé jarní kopřivy (vrchní stonky) dobře omyjeme. V hrnci si přivedeme k varu vodu se solí, kopřivy vložíme do vroucí vody a necelou jednu minutu je povaříme. Pak je scedíme, necháme v sítu řádně okapat, poté je rozmixujeme na kaši a dáme do mísy. Čerstvá vejce opatrně rozklepneme, oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Nadrobno pokrájenou cibulku a očištěné stroužky česneku prolisujeme a přidáme ke kopřivám. Ochutíme je solí, pepřem, přidáme žloutky, přisypeme mouku, jedlou sodu a směs dobře vymícháme. Měla by být dostatečně polotuhá. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do kopřiv.
  2. Vzniklé kopřivové těsto nalijeme na připravený plech, vložíme ho do středu trouby a pečeme přibližně 15-22 minut (podle výšky těsta).
  3. Než se upeče kopřivový korpus, připravíme si nádivku: Do mísy dáme přírodní Lučinu, bílý jogurt, utřený stroužek česneku a drobně pokrájenou cibuli. Směs podle chuti osolíme, přidáme čerstvě pomletý pepř a rozmixujeme ji dohladka tyčovým mixérem. Lososové plátky pokrájíme na proužky asi 2cm široké. Polovinu proužků pokrájíme na malé kostičky. Očištěnou a omytou mrkev jemně nastrouháme do sýrového krému, přidáme kostičky lososa a vše znovu promícháme s krémem.
  4. Upečený kopřivový korpus po vychladnutí nakrájíme na 3 stejné pláty. Na první poklademe 1/2 nakrájených proužků z lososa, potřeme je 1/3 sýrového krému. Na krém položíme druhý plát korpusu, na něj poklademe zbývající proužky lososa, potřeme je 2/2 krému a přiklopíme zbývající korpus. Povrch posledního korpusu potřeme zbývajícím krémem, uhladíme ho a takto připravené řezy dáme na 5-7 hodin do lednice.
  5. Očištěnou a omytou jarní zelenou cibulku nakrájíme na tenká kolečka. Omytá cherry rajčátka (červená i žlutá) rozkrájíme na poloviny. Před servírováním povrch řezů posypeme cibulkou. Ostrým, širokým nožem nakrájíme řezy, ozdobíme je cherry rajčátky a servírujeme. Dobrou chuť.