Zeleninový nákyp s krůtím masem a pikantní cibulkou
Ingredience
Brokolice |
300 g |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Květák |
400 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
2 l |
Olej slunečnicový |
0.2 polévková lžíce |
Chilli paprička |
1 ks |
Krůtí prsa pečená |
200 g |
Rajčata sušená sterilovaná |
20 g |
Sýr Eidam cihla 30% |
50 g |
Česnek |
1 stroužek |
Pepř bílý |
2 špetka |
Petržel hladkolistá |
1 polévková lžíce |
Řecký jogurt |
80 ml |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Zakysaná smetana |
70 ml |
Balsamico ocet |
0.2 polévková lžíce |
Cibule perlová |
50 g |
Cukr třtinový |
1 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
0.5 polévková lžíce |
Pepř bílý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Vývar zeleninový |
30 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Omytou brokolici a květák rozdělíme na růžičky. V hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu s kmínem a zeleninu krátce, 4 minuty povaříme. Poté je sítem vyjmeme z vody (nebo ji scedíme) a necháme okapat. Troubu si předehřejme na 200°C. Pekáček vytřeme olejem.
- Pečené krůtí maso nakrájíme na malé kousky. Omytou chilli papričku rozkrojíme, zbavíme semínek a posekáme ji nadrobno. Sýr nastrouháme nahrubo. Sterilovaná sušená rajčata pokrájíme na proužky. Květák s brokolicí dáme do pekáčku, mezi ně dáme pokrájená rajčata s chilli.
- Připravíme si zálivku: v míse rozmícháme zakysanou smetanu s jogurtem, solí, pepřem a utřeným stroužkem česneku. Přidáme omytou, drobně pokrájenou petrželovou nať, nastrouhaný sýr, vše dobře promícháme a rovnoměrně přelijeme květák s brokolicí. Pekáček vložíme do předehřáté trouby, nákyp pečeme přibližně 45 minut dozlatova.
- Připravíme si pikantní cibulky: očištěné malé perlové cibulky rozkrájíme na poloviny nebo čtvrtky. V pánvi rozehřejeme olej, na něm cibulky za stálého míchání osmažíme dorůžova. Posypeme je třtinovým cukrem, promícháme, přidáme balsamico ocet a cibulky vaříme 1-2 minuty. Přilijeme 50ml vývaru, celou snítku tymiánu a pod pokličkou cibulky dusíme 4-5 minut. Občas cibulky promícháme, nakonec je dochutíme solí a pepřem.
- Zeleninový upečený nákyp rozdělíme na talíře, přelijeme pikantními cibulkami a hned servírujeme. Dobrou chuť.