Zeleninový nákyp s krůtím masem a pikantní cibulkou

Ingredience


Brokolice 300 g
Kmín drcený 1 kávová lžička
Květák 400 g
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 2 l
Olej slunečnicový 0.2 polévková lžíce
Chilli paprička 1 ks
Krůtí prsa pečená 200 g
Rajčata sušená sterilovaná 20 g
Sýr Eidam cihla 30% 50 g
Česnek 1 stroužek
Pepř bílý 2 špetka
Petržel hladkolistá 1 polévková lžíce
Řecký jogurt 80 ml
Sůl 0.5 kávová lžička
Zakysaná smetana 70 ml
Balsamico ocet 0.2 polévková lžíce
Cibule perlová 50 g
Cukr třtinový 1 polévková lžíce
Olej slunečnicový 0.5 polévková lžíce
Pepř bílý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Vývar zeleninový 30 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytou brokolici a květák rozdělíme na růžičky. V hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu s kmínem a zeleninu krátce, 4 minuty povaříme. Poté je sítem vyjmeme z vody (nebo ji scedíme) a necháme okapat. Troubu si předehřejme na 200°C. Pekáček vytřeme olejem.
  2. Pečené krůtí maso nakrájíme na malé kousky. Omytou chilli papričku rozkrojíme, zbavíme semínek a posekáme ji nadrobno. Sýr nastrouháme nahrubo. Sterilovaná sušená rajčata pokrájíme na proužky. Květák s brokolicí dáme do pekáčku, mezi ně dáme pokrájená rajčata s chilli.
  3. Připravíme si zálivku: v míse rozmícháme zakysanou smetanu s jogurtem, solí, pepřem a utřeným stroužkem česneku. Přidáme omytou, drobně pokrájenou petrželovou nať, nastrouhaný sýr, vše dobře promícháme a rovnoměrně přelijeme květák s brokolicí. Pekáček vložíme do předehřáté trouby, nákyp pečeme přibližně 45 minut dozlatova.
  4. Připravíme si pikantní cibulky: očištěné malé perlové cibulky rozkrájíme na poloviny nebo čtvrtky. V pánvi rozehřejeme olej, na něm cibulky za stálého míchání osmažíme dorůžova. Posypeme je třtinovým cukrem, promícháme, přidáme balsamico ocet a cibulky vaříme 1-2 minuty. Přilijeme 50ml vývaru, celou snítku tymiánu a pod pokličkou cibulky dusíme 4-5 minut. Občas cibulky promícháme, nakonec je dochutíme solí a pepřem.
  5. Zeleninový upečený nákyp rozdělíme na talíře, přelijeme pikantními cibulkami a hned servírujeme. Dobrou chuť.