Halušky z pohankové mouky s liškami a sýrovou omáčkou
Ingredience
Jogurt bílý |
100 ml |
Kmín drcený |
0.25 kávová lžička |
Kokosová smetana |
3 polévková lžíce |
Lišky čerstvé |
300 g |
Máslo čerstvé |
0.5 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
0.5 polévková lžíce |
Pepř bílý |
2 špetka |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Eidam cihla 30% |
50 g |
Voda pitná |
60 ml |
Kypřící prášek do pečiva |
0.25 kávová lžička |
Mouka pohanková |
250 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
200 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
2.5 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 3 porce
- Nejdříve si připravíme houbovou omáčku: očištěné a omyté lišky pokrájíme na plátky. Tvrdý sýr jemně nastrouháme. V rendlíku rozehřejeme olej s máslem, na něm lišky vysmažíme z vlasní šťávy. Lišky poté osolíme, ochutíme pepřem, kmínem a přilijeme vodu. Lišky krátce povaříme, pak přimícháme smetanu a nastrouhaný sýr. Stále mícháme a jakmile se sýr roztaví, přidáme jogurt, pak rendlík odstavíme z plotny. Omáčku podle chuti dosolíme a uchováme teplou.
- Do mísy prosejeme pohankovou mouku s kypřícím práškem, přidáme sůl, vlahou vodu a těsto důkladně promícháme. Mělo by mít polohustou konzistenci.
- V hrnci přivedeme k varu vodu se solí. Na hrnec "posadíme" haluškovač - síto. Těsto přes síto, pomocí tvrdé stěrky, naházíme do vroucí vody. Teplotu snížíme, halušky ve vodě promícháme a vaříme do doby, než vyplavou na povrch. Vaříme je přibližně 2-3 minuty. Poté je sítem vyjmeme, dáme na talíře, polijeme je sýrovou omáčkou s liškami a hned servírujeme.