Halušky z pohankové mouky s liškami a sýrovou omáčkou

Ingredience


Jogurt bílý 100 ml
Kmín drcený 0.25 kávová lžička
Kokosová smetana 3 polévková lžíce
Lišky čerstvé 300 g
Máslo čerstvé 0.5 polévková lžíce
Olej slunečnicový 0.5 polévková lžíce
Pepř bílý 2 špetka
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr Eidam cihla 30% 50 g
Voda pitná 60 ml
Kypřící prášek do pečiva 0.25 kávová lžička
Mouka pohanková 250 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 200 ml
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 2.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve si připravíme houbovou omáčku: očištěné a omyté lišky pokrájíme na plátky. Tvrdý sýr jemně nastrouháme. V rendlíku rozehřejeme olej s máslem, na něm lišky vysmažíme z vlasní šťávy. Lišky poté osolíme, ochutíme pepřem, kmínem a přilijeme vodu. Lišky krátce povaříme, pak přimícháme smetanu a nastrouhaný sýr. Stále mícháme a jakmile se sýr roztaví, přidáme jogurt, pak rendlík odstavíme z plotny. Omáčku podle chuti dosolíme a uchováme teplou.
  2. Do mísy prosejeme pohankovou mouku s kypřícím práškem, přidáme sůl, vlahou vodu a těsto důkladně promícháme. Mělo by mít polohustou konzistenci.
  3. V hrnci přivedeme k varu vodu se solí. Na hrnec "posadíme" haluškovač - síto. Těsto přes síto, pomocí tvrdé stěrky, naházíme do vroucí vody. Teplotu snížíme, halušky ve vodě promícháme a vaříme do doby, než vyplavou na povrch. Vaříme je přibližně 2-3 minuty. Poté je sítem vyjmeme, dáme na talíře, polijeme je sýrovou omáčkou s liškami a hned servírujeme.