Bramborový koláč se špenátem a krůtí šunkou

Ingredience


Brambory 400 g
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Špenát listový čerstvý 200 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 1 l
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Olej slunečnicový 0.5 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Rajčata sušená sterilovaná 1 ks
Řecký jogurt 150 g
Sůl mořská 0.5 kávová lžička
Šunka krůtí 350 g
Sýr balkánský 200 g
Vejce slepičí 2 ks
Zakysaná smetana 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu si předehřejeme na 190°C. Dortovou formu vytřeme olejem.
  2. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, jakmile se začne vařit, vložíme do ní omyté čerstvé špenátové listy. Vaříme je jen 30 sekund, poté vytáhneme sítem a necháme dobře okapat, pak listy pokrájíme na nudličky. Očištěnou cibuli a stroužky pokrájíme nadrobno. Ve větší pánvi na rozehřátém oleji zpěníme cibuli s česnekem, přidáme špenát, ochutíme ho solí, pepřem a pod poklicí krátce podusíme. Pánev odstavíme z plotny, po chvíli ke špenátu přimícháme rozšlehaná vejce, zakysanou smetanu, jogurt, čerstvý sýr, na nudličky pokrájené sušené rajče a na kostičky pokrájenou krůtí šunku a vše promícháme.
  3. Oloupané větší brambory omyjeme a nakrájíme na plátky silné asi 3-4mm, které v míse promícháme se solí a kmínem, poté bramborami vyložíme dno i boky formy.
  4. Špenátovou směs vyklopíme do formy a vložíme ji do středu předehřáté formy. Koláč pečeme dozlatova přibližně 45-55 minut, okraje koláče by měly být až zlatohnědé s křupavou kůrkou.