Bramborový koláč se špenátem a krůtí šunkou
Ingredience
Brambory |
400 g |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Špenát listový čerstvý |
200 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Olej slunečnicový |
0.5 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Rajčata sušená sterilovaná |
1 ks |
Řecký jogurt |
150 g |
Sůl mořská |
0.5 kávová lžička |
Šunka krůtí |
350 g |
Sýr balkánský |
200 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Zakysaná smetana |
150 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Troubu si předehřejeme na 190°C. Dortovou formu vytřeme olejem.
- V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, jakmile se začne vařit, vložíme do ní omyté čerstvé špenátové listy. Vaříme je jen 30 sekund, poté vytáhneme sítem a necháme dobře okapat, pak listy pokrájíme na nudličky. Očištěnou cibuli a stroužky pokrájíme nadrobno. Ve větší pánvi na rozehřátém oleji zpěníme cibuli s česnekem, přidáme špenát, ochutíme ho solí, pepřem a pod poklicí krátce podusíme. Pánev odstavíme z plotny, po chvíli ke špenátu přimícháme rozšlehaná vejce, zakysanou smetanu, jogurt, čerstvý sýr, na nudličky pokrájené sušené rajče a na kostičky pokrájenou krůtí šunku a vše promícháme.
- Oloupané větší brambory omyjeme a nakrájíme na plátky silné asi 3-4mm, které v míse promícháme se solí a kmínem, poté bramborami vyložíme dno i boky formy.
- Špenátovou směs vyklopíme do formy a vložíme ji do středu předehřáté formy. Koláč pečeme dozlatova přibližně 45-55 minut, okraje koláče by měly být až zlatohnědé s křupavou kůrkou.