Tradiční boršč

Ingredience


Anglická slanina 50 g
Bobkový list 2 ks
Brambory 1 ks
Celer bulvový 100 g
červená řepa vařená 300 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Hovězí maso vařené 300 g
Hovězí vývar základní 1 l
Křen 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 100 g
Nové koření celé 5 ks
Ocet kvasný lihový 1 polévková lžíce
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Pažitka 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel kořen 100 g
Rajčata 300 g
Sůl 1 kávová lžička
Zakysaná smetana 200 g
Zelí hlávkové bílé 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, nadrcený česnek, na kostičky nakrájenou slaninu a orestujeme.
  2. Do základu přisypeme očištěnou, na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, nakrájená rajčata a zvolna restujeme. Poté přidáme nakrájené zelí, bramboru a maso nakrájené na kostky. Podlijeme vývarem, vložíme celé koření (nejlépe v plátýnku nebo v sítku) a vaříme do změknutí zeleniny.
  3. Nakonec přidáme vařenou, oloupanou, na kostky nakrájenou řepu. Polévku dochutíme a při podávání doplníme zakysanou smetanou, do níž jsme vmíchali jemně nastrouhaný křen a nasekanou pažitku.