Tradiční boršč
Ingredience
Anglická slanina |
50 g |
Bobkový list |
2 ks |
Brambory |
1 ks |
Celer bulvový |
100 g |
červená řepa vařená |
300 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Hovězí maso vařené |
300 g |
Hovězí vývar základní |
1 l |
Křen |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
100 g |
Nové koření celé |
5 ks |
Ocet kvasný lihový |
1 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
2 polévková lžíce |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel kořen |
100 g |
Rajčata |
300 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Zakysaná smetana |
200 g |
Zelí hlávkové bílé |
200 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V hrnci rozehřejeme olej, přidáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, nadrcený česnek, na kostičky nakrájenou slaninu a orestujeme.
- Do základu přisypeme očištěnou, na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, nakrájená rajčata a zvolna restujeme. Poté přidáme nakrájené zelí, bramboru a maso nakrájené na kostky. Podlijeme vývarem, vložíme celé koření (nejlépe v plátýnku nebo v sítku) a vaříme do změknutí zeleniny.
- Nakonec přidáme vařenou, oloupanou, na kostky nakrájenou řepu. Polévku dochutíme a při podávání doplníme zakysanou smetanou, do níž jsme vmíchali jemně nastrouhaný křen a nasekanou pažitku.