Máslové karamely
Ingredience
Cukr krupice |
200 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
75 ml |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Tresť vanilková |
0.5 kávová lžička |
Vinný kámen |
0.125 kávová lžička |
Voda pitná |
75 ml |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Pokud nemáme vhodnou formu, můžeme tvarovat bonbony ručně.
- Vezmeme dva pečicí plechy, položíme na ně silikonové podložky, nebo alobal, postříkaný olejem ve spreji.
- Do rendlíku s těžkým dnem o objemu 1,8 litru vlijeme smetanu ke šlehání, vodu, přidáme cukr, sůl a vinný kámen. Smícháme a vaříme na středně silném ohni. Navlhčeným štětcem setřeme roztok ze stěn rendlíku, tím zabráníme tvorbě krystalů. Když začne tekutina vřít, vložíme do rendlíku cukrářský teploměr. Za občasného míchání vaříme, když se na teploměru ukáže teplota 115 °C, vmísíme do roztoku máslo. Vaříme dále, až dosáhneme teploty 138 °C, rendlík odstavíme a do směsi vmícháme vanilkovou příchuť.
- Pokud používáme silikonovou formu, naneseme hmotu pomocí lžíce do prohlubní a necháme úplně ztuhnout. Po ztuhnutí je z formy vysypeme. Když pracujeme bez silikonové formy, naneseme hromádky hmoty na silikon, nebo na alobal na pečicím plechu. Pracujeme rychle a mezi hromádkami musíme nechat dostatek prostoru, protože hmota se rozteče. Necháme bonbony zcela ztuhnout a pak je opatrně od podložky oddělíme.
- Z jedné dávky získáme přibližně 40 kusů karamel. Budeme-li je uchovávat v uzavřené vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě, vydrží nám až dva týdny.