Ovocné žvýkací bonbony

Ingredience


Cukr krupice 160 g
Kukuřičný sirup 155 g
Kyselina citronová 0.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 60 g
Ovocná příchuť 1 kávová lžička
Potravinářská barva 0.125 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vyložíme formu na biskupský chlebíček alobalem a postříkáme olejem ve spreji. Použijeme formu o rozměrech 23 x 12,5 cm.
  2. Do středně velkého rendlíku s těžkým dnem vložíme máslo, kukuřičný sirup a cukr, smícháme a směs za stálého míchání ohříváme na středně silném ohni dokud se cukr nerozpustí a máslo nerozehřeje. Navlhčíme štětec a směs na stěnách rendlíku setřeme, abychom zabránili tvoření krystalů. Jakmile začne směs vřít, vložíme do rendlíku cukrářský teploměr.
  3. Vaříme za občasného míchání až do teploty 118 °C. To je ideální teplota aby byly bonbony dostatečně měkké na žvýkání a přitom držely tvar. Pokud chceme mít bonbony měkčí, zahříváme směs jen na 116,5 °C, chceme-li naopak tvrdší, zahříváme na 120 °C.
  4. Rendlík odstavíme a vmícháme do směsi ovocnou příchuť podle naší volby, kyselinu citronovou a zvolenou potravinářskou barvu. Nalijeme směs do formy a necháme při pokojové teplotě vychladnout a ztuhnout.
  5. Směs vyklopíme a odstraníme z ní alobal. nakrájíme ji velkým ostrým nožem na čtverečky o velikosti 2,5 x 2,5 cm. Takto získáme 24 bonbonů. Každý bonbon zabalíme do voskovaného papíru, aby se k sobě nelepily a neztratily tvar. Ve vzduchotěsné nádobě je můžeme uchovávat až měsíc.