Filety z mořského vlka s kaší z kandovaného lilku
Ingredience
Česnek |
3 stroužek |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
40 g |
Lilek |
500 g |
Mořský vlk |
400 g |
Olej z lískových ořechů |
60 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rozmarýn čerstvý |
2 ks |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omytý lilek oloupeme, nakrájíme na kostičky a v pekáči namarinujeme moučkovým cukrem, citronovou šťávou, tymiánem a najemno nasekaným stroužkem česneku.
- Připravený lilek pečeme pod poklicí v troubě při 200 stupních asi 40 minut. Během pečení průběžně mícháme, až lilek zkaramelizuje a změkne. Po upečení ještě teplý lilek rozmixujeme na jemnou kaši, do které postupně zašleháme ořechový olej. Pokud je třeba, přendáme pyré ještě do hrnce a vyvaříme přebytečnou tekutinu.
- Podáváme s pečeným mořským vlkem.
- Příprava ryby: filety z mořského vlka po stranách nařízneme, osolíme a opepříme. Pečeme je na rozpálené pánvi na trošce oleje nejprve na straně s kůží. Filety lehce přitlačíme, aby se pánve rovnoměrně dotýkaly. Přidáme 2 větvičky čerstvého rozmarýnu a 2 rozmáčknuté stroužky česneku. Když je maso téměř propečené, filety otočíme, potom odstavíme z plotny a necháme dojít.