Anglické tofé
Ingredience
Čokoláda hořká |
450 g |
Cukr krupice |
520 g |
Kukuřičný sirup |
40 g |
Máslo čerstvé |
450 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
80 ml |
-
Doba přípravy: 65 min
-
Doba vaření: 2 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Silikonovou podložkou, nebo alobalem postříkaným olejem ve spreji, vyložíme pečicí plech.
- Nalijeme vodu do rendlíku o objemu 3,6 litru, přidáme světlý kukuřičný sirup, máslo sůl a cukr a mícháme na středně silném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Velkým navlhčeným štětcem setřeme sirup ze stěny rendlíku, tím zabráníme tvorbě krystalů. Přivedeme k varu a do sirupu vložíme cukrářský teploměr.
- Zahříváme až do teploty 149 °C a pak směs nalijeme v tenké vrstvě na připravený pečicí plech. Několik minut ji necháme tuhnout a dokud je hmota ještě ohebná, nožem, nebo rádélkem na pizzu naznačíme na povrchu obdélníky o rozměrech 5 x 2,5 cm. Potom necháme tofé vychladnout do pokojové teploty.
- Po vychladnutí tofé opatrně nalámeme podle naznačených čar. Takto získáme 25 tyčinek. Podáváme je samotné, nebo částečně, či zcela namáčené v rozehřáté, temperované čokoládě. Na čokoládě můžeme pomocí vidličky vytvářet ozdobné vzory. Ve vzduchotěsné nádobě v chladnější místnosti tyčinky vydrží až 14 dní.