Chalva ze slunečnicových semínek a sezamové pasty

Ingredience


Med včelí 4 polévková lžíce
Sezamová pasta 3 polévková lžíce
Vanilkový lusk 1 ks
Slunečnice loupaná 1.5 hrnek
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Slunečnice-loupaná semínka nasucho opražíme v teflonové pánvi dozlatova. Pražíme je za stálého míchání pouze 1-5 minut, jakmile začnou zlátnout, odstavíme pánev z plotny. Semínka pak v mixéru rozmixujeme. Med rozehřejeme na 115°C, přidáme sezamovou pastu a pořádně zamícháme, aby se obě suroviny spojily. Pak rychle přimícháme rozmixované slunečnice, vyškrabaná semínka z jednoho vanilkového lusku a na pomaštěném válu pořádně směs prohněteme.
  2. Pak ji zabalíme ji do celofánu a natlačíme ji do malé formy (kruh, ovál), nebo si vytřeme formu olejem a chalvu do formy natlačíme bez celofánu. Poté ji odložíme do chladničky na 5-6 hodin. Před podáváním ji krájíme na plátky.