Chalva ze slunečnicových semínek a sezamové pasty
Ingredience
Med včelí |
4 polévková lžíce |
Sezamová pasta |
3 polévková lžíce |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Slunečnice loupaná |
1.5 hrnek |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Slunečnice-loupaná semínka nasucho opražíme v teflonové pánvi dozlatova. Pražíme je za stálého míchání pouze 1-5 minut, jakmile začnou zlátnout, odstavíme pánev z plotny. Semínka pak v mixéru rozmixujeme. Med rozehřejeme na 115°C, přidáme sezamovou pastu a pořádně zamícháme, aby se obě suroviny spojily. Pak rychle přimícháme rozmixované slunečnice, vyškrabaná semínka z jednoho vanilkového lusku a na pomaštěném válu pořádně směs prohněteme.
- Pak ji zabalíme ji do celofánu a natlačíme ji do malé formy (kruh, ovál), nebo si vytřeme formu olejem a chalvu do formy natlačíme bez celofánu. Poté ji odložíme do chladničky na 5-6 hodin. Před podáváním ji krájíme na plátky.