Baby kuřátka s omáčkou Béarnaise

Ingredience


Baby kuřátko 4 ks
Brambory 400 g
Česnek 2 stroužek
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 250 g
Ocet vinný 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Šalotka 2 ks
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Sůl 1 kávová lžička
Sýr raclette 100 g
Tymián čerstvý 4 ks
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Chilli koření mleté 1 špetka
Estragon 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Malá jarní baby kuřátka osolíme, vložíme do pekáče na máslo a v troubě upečeme.
  2. V hrnci smícháme smetanu, nasekané stroužky česneku a větvičky čerstvého tymiánu. Směs osolíme.
  3. Oloupané brambory nakrájíme na plátky, přidáme do hrnce a vaříme do poloměkka. Vařené brambory přendáme do zapékací mísy. Poklademe na ně plátky sýru a přelijeme odloženou smetanou. Pečeme v troubě asi 30 minut.
  4. V kastrůlku přivedeme k varu vodu s octem, pepřem, 2 lžícemi estragonu a nasekanými šalotkami. Zredukujeme zhruba o třetinu. Až tekutina vychladne, přecedíme ji do žáruvzdorné nerezové misky. Přidáme žloutky a směs šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Potom misku odstavíme a zvolna do ní přiléváme rozpuštěné máslo. Šleháme, aby byla omáčka lesklá. Nakonec přidáme citronovou šťávu, sůl, pepř a chilli.
  5. Kuřátka podáváme s pečenými bramborami a s omáčkou.