Baby kuřátka s omáčkou Béarnaise
Ingredience
Baby kuřátko |
4 ks |
Brambory |
400 g |
Česnek |
2 stroužek |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
250 g |
Ocet vinný |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Šalotka |
2 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr raclette |
100 g |
Tymián čerstvý |
4 ks |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Chilli koření mleté |
1 špetka |
Estragon |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Malá jarní baby kuřátka osolíme, vložíme do pekáče na máslo a v troubě upečeme.
- V hrnci smícháme smetanu, nasekané stroužky česneku a větvičky čerstvého tymiánu. Směs osolíme.
- Oloupané brambory nakrájíme na plátky, přidáme do hrnce a vaříme do poloměkka. Vařené brambory přendáme do zapékací mísy. Poklademe na ně plátky sýru a přelijeme odloženou smetanou. Pečeme v troubě asi 30 minut.
- V kastrůlku přivedeme k varu vodu s octem, pepřem, 2 lžícemi estragonu a nasekanými šalotkami. Zredukujeme zhruba o třetinu. Až tekutina vychladne, přecedíme ji do žáruvzdorné nerezové misky. Přidáme žloutky a směs šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Potom misku odstavíme a zvolna do ní přiléváme rozpuštěné máslo. Šleháme, aby byla omáčka lesklá. Nakonec přidáme citronovou šťávu, sůl, pepř a chilli.
- Kuřátka podáváme s pečenými bramborami a s omáčkou.