Quiche s pórkem a slaninou

Quiche s pórkem a slaninou - obrázek

Ingredience


Máslo čerstvé 125 g
Mouka pšeničná hladká T 650 250 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 25 ml
Anglická slanina 150 g
Mléko plnotučné 125 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Pórek 150 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 3 ks
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z hladké mouky, másla, vejce, vody a špetky soli vypracujeme hladké těsto, které necháme 2 hodiny odležet v chladu.
  2. Potom těsto rozválíme a vložíme do kulaté koláčové formy. Dno těsta propícháme vidličkou, přikryjeme alobalem a nasypeme na něj suché fazole či jinou luštěninu jako zátěž. Pečeme cca 10–15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Korpus necháme vychladnout.
  3. Po vychladnutí můžeme korpus plnit. Omytý pórek nakrájíme, krátce povaříme v osolené vodě a necháme okapat. Slaninu nakrájíme na kostičky, opražíme na pánvi a přidáme k pórku. Promícháme, naneseme na předpečený korpus a zalijeme zálivkou umíchanou ze smetany, mléka a vajec, kterou jsme jen mírně osolili a opepřili. (Před zapékáním můžeme koláč ještě posypat strouhaným sýrem typu gruyer, čedar či camembert - není to však nutné.) Quiche pečeme dalších asi 25 minut.