Quiche s pórkem a slaninou
Ingredience
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
25 ml |
Anglická slanina |
150 g |
Mléko plnotučné |
125 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pórek |
150 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
3 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Z hladké mouky, másla, vejce, vody a špetky soli vypracujeme hladké těsto, které necháme 2 hodiny odležet v chladu.
- Potom těsto rozválíme a vložíme do kulaté koláčové formy. Dno těsta propícháme vidličkou, přikryjeme alobalem a nasypeme na něj suché fazole či jinou luštěninu jako zátěž. Pečeme cca 10–15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Korpus necháme vychladnout.
- Po vychladnutí můžeme korpus plnit. Omytý pórek nakrájíme, krátce povaříme v osolené vodě a necháme okapat. Slaninu nakrájíme na kostičky, opražíme na pánvi a přidáme k pórku. Promícháme, naneseme na předpečený korpus a zalijeme zálivkou umíchanou ze smetany, mléka a vajec, kterou jsme jen mírně osolili a opepřili. (Před zapékáním můžeme koláč ještě posypat strouhaným sýrem typu gruyer, čedar či camembert - není to však nutné.) Quiche pečeme dalších asi 25 minut.