Fudge mátové

Ingredience


Čokoláda hořká 280 g
čokoládovomátové sušenky 100 g
Cukr krupice 440 g
Máslo čerstvé 110 g
Mátová příchuť 1 kávová lžička
Salko 170 g
Sůl 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Alobalem vyložíme zapékací mísu o rozměrech 20 x 20 cm, alobal postříkáme olejem ve spreji.
  2. Do středně velkého rendlíku nalijeme odtučněné kondenzované mléko, přidáme cukr a sůl a za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Navlhčeným štětcem setřeme směs ze stěny rendlíku, tím zabráníme tvorbě krystalů. Přivedeme směs k varu, vložíme do ní cukrářský teploměr a zahříváme až na teplotu 110 °C. Odstavíme rendlík, přidáme do něj nakrájenou tmavou čokoládu, kostičky másla a peprmintovou příchuť, mícháme dokud se máslo a čokoláda nerozehřejí.
  3. Fudge přendáme do mísy a elektrickým hnětačem zapnutém na nízkou rychlost zpracováváme asi 5 minut, dokud není hladké a husté.
  4. Vmícháme do hmoty tři čtvrtiny čokoládovomátových, nahrubo nakrájených sušenek a hmotu přelijeme do připravené mísy s alobalem a rozetřeme ji do stejnoměrně vysoké vrstvy. Povrch posypeme zbytkem kousků sušenek.
  5. Mísu uložíme ke ztuhnutí na 3 hodiny do chladničky, nebo ji necháme přes noc při pokojové teplotě, poté z mísy fudge vyjmeme a odstraníme alobal. Nakrájíme fudge na kousky 2,5 x 2,5 cm, pečlivě je zabalíme a v uzavřené vzduchotěsné nádobě uložíme do chladničky, kde nám vydrží až měsíc. Získali jsme asi 1130 gramů vynikajících bonbonů se svěží příchutí, které před podáváním necháme dojít do pokojové teploty.