Fudge mátové
Ingredience
Čokoláda hořká |
280 g |
čokoládovomátové sušenky |
100 g |
Cukr krupice |
440 g |
Máslo čerstvé |
110 g |
Mátová příchuť |
1 kávová lžička |
Salko |
170 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 75 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 15 porcí
- Alobalem vyložíme zapékací mísu o rozměrech 20 x 20 cm, alobal postříkáme olejem ve spreji.
- Do středně velkého rendlíku nalijeme odtučněné kondenzované mléko, přidáme cukr a sůl a za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Navlhčeným štětcem setřeme směs ze stěny rendlíku, tím zabráníme tvorbě krystalů. Přivedeme směs k varu, vložíme do ní cukrářský teploměr a zahříváme až na teplotu 110 °C. Odstavíme rendlík, přidáme do něj nakrájenou tmavou čokoládu, kostičky másla a peprmintovou příchuť, mícháme dokud se máslo a čokoláda nerozehřejí.
- Fudge přendáme do mísy a elektrickým hnětačem zapnutém na nízkou rychlost zpracováváme asi 5 minut, dokud není hladké a husté.
- Vmícháme do hmoty tři čtvrtiny čokoládovomátových, nahrubo nakrájených sušenek a hmotu přelijeme do připravené mísy s alobalem a rozetřeme ji do stejnoměrně vysoké vrstvy. Povrch posypeme zbytkem kousků sušenek.
- Mísu uložíme ke ztuhnutí na 3 hodiny do chladničky, nebo ji necháme přes noc při pokojové teplotě, poté z mísy fudge vyjmeme a odstraníme alobal. Nakrájíme fudge na kousky 2,5 x 2,5 cm, pečlivě je zabalíme a v uzavřené vzduchotěsné nádobě uložíme do chladničky, kde nám vydrží až měsíc. Získali jsme asi 1130 gramů vynikajících bonbonů se svěží příchutí, které před podáváním necháme dojít do pokojové teploty.