Vohrnoušky

Ingredience


Cukr moučkový 70 g
Cukr vanilka 0.5 ks
Droždí 1 ks
Máslo čerstvé 70 g
Mléko polotučné 300 ml
Mouka polohrubá 500 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Borůvky 150 g
Citronová kůra 0.5 polévková lžíce
Cukr krupice 80 g
Cukr vanilka 1 ks
Hrozinky 1 polévková lžíce
Rum 1 polévková lžíce
Tvaroh tučný 250 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Máslo čerstvé 80 g
Cukr moučkový 60 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Plechy vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 160 °C.
  2. Mouku prosejeme do mísy, uděláme ve středu důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme několika lžícemi vlahého mléka a necháme vzejít. Poté přidáme rozpuštěné máslo a zbylé suroviny na těsto a dobře vypracujeme. Těsto lehce poprášíme moukou, přikryjeme a necháme na teple kynout. V průběhu kynutí 2× promísíme.
  3. V mezičase připravíme tvarohovou náplň. Tvaroh smícháme s cukry, žloutkem, strouhanou citronovou kůrou, rumem a rozinkami.
  4. Vykynuté těsto vyklopíme na vál. Oddělujeme stejně velké kousky, okraje vytáhneme do stran. Doprostřed dáme tvarohovou náplň, na ni omyté a okapané borůvky. Ze stran těsto zmáčkneme, aby vznikla lodička, na jejímž vršku budou vidět borůvky.
  5. Lodičky klademe na plech, ze všech stran potřeme rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě pečeme dozlatova. Upečené poprášíme moučkovým cukrem.