Vohrnoušky
Ingredience
Cukr moučkový |
70 g |
Cukr vanilka |
0.5 ks |
Droždí |
1 ks |
Máslo čerstvé |
70 g |
Mléko polotučné |
300 ml |
Mouka polohrubá |
500 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Borůvky |
150 g |
Citronová kůra |
0.5 polévková lžíce |
Cukr krupice |
80 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Hrozinky |
1 polévková lžíce |
Rum |
1 polévková lžíce |
Tvaroh tučný |
250 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Máslo čerstvé |
80 g |
Cukr moučkový |
60 g |
-
Doba přípravy: 100 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Plechy vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 160 °C.
- Mouku prosejeme do mísy, uděláme ve středu důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme několika lžícemi vlahého mléka a necháme vzejít. Poté přidáme rozpuštěné máslo a zbylé suroviny na těsto a dobře vypracujeme. Těsto lehce poprášíme moukou, přikryjeme a necháme na teple kynout. V průběhu kynutí 2× promísíme.
- V mezičase připravíme tvarohovou náplň. Tvaroh smícháme s cukry, žloutkem, strouhanou citronovou kůrou, rumem a rozinkami.
- Vykynuté těsto vyklopíme na vál. Oddělujeme stejně velké kousky, okraje vytáhneme do stran. Doprostřed dáme tvarohovou náplň, na ni omyté a okapané borůvky. Ze stran těsto zmáčkneme, aby vznikla lodička, na jejímž vršku budou vidět borůvky.
- Lodičky klademe na plech, ze všech stran potřeme rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě pečeme dozlatova. Upečené poprášíme moučkovým cukrem.