Tažený závin s jablky

Ingredience


Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Olej rostlinný 70 ml
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 150 ml
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Cukr krupice 2 polévková lžíce
Hrozinky 1 hrst
Jablka 1000 g
Máslo čerstvé 30 g
Ořechy vlašské 1 hrst
Rum 2 polévková lžíce
Skořice mletá 1 kávová lžička
Strouhanka 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy prosijeme hladkou mouku, přilijeme vlažnou vodu, 50ml oleje a přidáme špetku soli. Vypracujeme spíše řidší těsto. Těsto přendáme do olejem vymazané mísy, pomažeme ještě trochou oleje a přikryjeme potravinářskou fólií. Necháme do druhého dne odpočinout.
  2. Oloupaná jablka nakrájíme na kousky (nebo nahrubo nastrouháme) a smícháme s citronovou šťávou, cukrem, skořicí, nasucho orestovanou strouhankou, nasekanými ořechy a rozinkami namočenými v rumu.
  3. Na pracovní plochu rozprostřeme větší čistou utěrku, posypeme ji trochou mouky a položíme na ni těsto. Těsto rozválíme a poté pomoučněnýma rukama opatrně vytahujeme dotenka.
  4. Plát těsta zlehka pomažeme rozpuštěným máslem, rozložíme na něj připravenou jablečnou náplň a opatrně zavineme.
  5. Závin pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20–25 minut.