Tažený závin s jablky
Ingredience
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Olej rostlinný |
70 ml |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
150 ml |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Hrozinky |
1 hrst |
Jablka |
1000 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Ořechy vlašské |
1 hrst |
Rum |
2 polévková lžíce |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Strouhanka |
200 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do mísy prosijeme hladkou mouku, přilijeme vlažnou vodu, 50ml oleje a přidáme špetku soli. Vypracujeme spíše řidší těsto. Těsto přendáme do olejem vymazané mísy, pomažeme ještě trochou oleje a přikryjeme potravinářskou fólií. Necháme do druhého dne odpočinout.
- Oloupaná jablka nakrájíme na kousky (nebo nahrubo nastrouháme) a smícháme s citronovou šťávou, cukrem, skořicí, nasucho orestovanou strouhankou, nasekanými ořechy a rozinkami namočenými v rumu.
- Na pracovní plochu rozprostřeme větší čistou utěrku, posypeme ji trochou mouky a položíme na ni těsto. Těsto rozválíme a poté pomoučněnýma rukama opatrně vytahujeme dotenka.
- Plát těsta zlehka pomažeme rozpuštěným máslem, rozložíme na něj připravenou jablečnou náplň a opatrně zavineme.
- Závin pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20–25 minut.