Mátové lanýže v čokoládě

Ingredience


Čokoláda bílá 335 g
Čokoláda hořká 455 g
čokoládové zdobení 100 g
Cukr moučkový 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 55 g
Poleva na bonbony 55 g
Potravinářská barva 0.125 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 80 ml
Sůl 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do rendlíku dáme smetanu ke šlehání, na středně silném ohni ji přivedeme k varu a rendlík ihned odstavíme. Přidáme nadrobno nakrájenou bílou čokoládu a půl lžičky soli, šleháme, dokud se čokoláda nerozehřeje a směs bude velmi hustá. Přidáme do ní máslov pokojové teplotě a znovu šleháme, dokud není ganache lesklá a hladká. Vešleháme do ní jednu až dvě kapky zeleného potravinářského barviva, šleháme a eventuálně přidáme ještě kapku barviva, dokud nedosáhneme mátové barvy, která se nám líbí. Pak přidáme půl lžičky peprmintové příchuti a ochutnáme, když nám chuť nevyhovuje, můžeme opatrně příchuť přidávat. Chceme-li, aby bonbony měly výraznou mátovou chuť, můžeme přidat ještě až půl lžičky příchuti. Prošleháme a ganache dáme do středně velké mísy, přitiskneme na ni potravinářskou folii a necháme chladnout při pokojové teplotě.
  2. Do vychladlé hmoty vmícháme čokoládové čočky a uložíme ji asi na dvě hodiny do chladničky. Pomocí porcovačky - dávkovacích kleští o průměru 2,5 cm tvoříme kopečky, které odkládáme na pečicí papír a rukama je zakulatíme do kuliček tak, že si poprášíme ruce moučkovým cukrem a každou kuličku válíme v dlaních, dokud nebude dokonale kulatá. Takto vyrobíme cca 36 kuliček. Kuličky - lanýže necháme oschnout a přes noc ztuhnout v chladnější místnosti.
  3. Za pomoci nástrojů na namáčení, lanýže namáčíme do temperované tmavé čokolády a když jsou všechny lanýže namočené, rozehřejeme zeleně obarvenou bílou čokoládu nebo zelenou polevu na bonbony a lanýže jí pokapeme náhodnými tenkými čarami nebo víry - dobře se dělají třeba pomocí vidličky. Necháme čokoládu zcela ztuhnout a uložíme lanýže do vzduchotěsné nádoby. V chladničce nám lanýže vydrží až 14 dní, po vyjmutí z chladničky ihned nepodáváme, ale necháme bonbony dojít do pokojové teploty.