Bonbony s pistáciovým marcipánem

Ingredience


Čokoláda hořká 335 g
Cukr moučkový 140 g
Pistácie 175 g
Sůl 0.125 kávová lžička
Vaječný bílek slepičí 25 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mixujeme 140 gramů pražených nebo syrových pistácií a 15 gramů moučkového cukru, dokud nevznikne velmi jemný prášek. Přidáme 125 gramů moučkového cukru, 1/8 lžičky soli a rozmixujeme.
  2. Do vzniklého prášku zapracujeme polovinu ( jednu lžíci )mírně našlehaných bílků. Marcipán musí být drobivý, ale mírně vlhký. Zapracujeme zbývající bílky a v pětivteřinových intervalech zpracováváme, dokud se nezačne marcipán nabalovat na čepele mixéru. Když se nám marcipán nespojuje a je stále drobivý a suchý, přidáme ještě lžičku bílku a znovu mixujeme, tekutiny se však snažíme přidávat co nejméně, ořechová pasta ale musí být tvárná.
  3. Z marcipánu utvoříme placku, zabalíme ji do potravinářské folie a necháme přes noc odpočívat. Pokud s výrobou pospícháme a nemáme tolik času, není to nezbytné, ale s uleželým marcipánem se nám bude lépe pracovat.
  4. Poprášíme pracovní plochu moučkovým cukrem, rozválíme marcipán na čtvercový plát zhruba 1,3 cm silný a nakrájíme ho na čtverečky asi 2,5 x 2,5 cm. Takto bychom měli získat asi 25 kusů bonbonů.
  5. Připravíme si pečicí papír, nebo silikonovou podložku, začneme čtverečky marcipánu jednotlivě namáčet v rozehřáté temperované čokoládě a odkládat je na podložku. Každý bonbon posypeme nahrubo nakrájenými pistáciemi, dokud je čokoláda ještě měkká. Hotové bonbony necháme ztuhnout při pokojové teplotě, když je uchováváme v uzavřené vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě, vydrží až 14 dní.