Jemná račí polévka

Ingredience


Celer bulvový 70 g
Česnek 2 stroužek
Chilli koření mleté 1 špetka
Créme fraiche 2 polévková lžíce
Cukr krupice 1 kávová lžička
Divoké koření celé 1 kávová lžička
Estragon 1 ks
Máslo čerstvé 50 g
Mouka pšeničná hladká T 650 30 g
Mrkev kořen 70 g
Olej olivový 50 ml
Ouzo - Metaxa Brandy 50 ml
Petržel kořen 70 g
Protlak rajčatový sterilovaný 2 polévková lžíce
Rak říční 5 ks
Smetana 33% (šlehačka) 100 ml
Sůl 1 kávová lžička
Tymián čerstvý 2 ks
Vývar rybí 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrnci rozehřejeme olivový olej, zlehka na něm orestujeme očištěnou, nakrájenou kořenovou zeleninu a přidáme skelety z raků. Vše restujeme asi 15 minut. Potom přidáme rajčatový protlak a přilijeme brandy, zapálíme a skelety se zeleninou flambujeme. Zalijeme rybím vývarem (nebo vodou), přidáme oloupaný česnek, bylinky a koření a vše na mírném ohni prováříme 1 hodinu.
  2. Poté přecedíme, vmícháme smetanu a créme fraiche. Zlehka zahustíme máslem a hladkou moukou. Polévku dalších 10-15 minut vaříme, potom mixérem vyšleháme na pěnu nebo propasírujeme přes sítko. Můžeme podávat.