Jemná račí polévka
Ingredience
Celer bulvový |
70 g |
Česnek |
2 stroužek |
Chilli koření mleté |
1 špetka |
Créme fraiche |
2 polévková lžíce |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Divoké koření celé |
1 kávová lžička |
Estragon |
1 ks |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g |
Mrkev kořen |
70 g |
Olej olivový |
50 ml |
Ouzo - Metaxa Brandy |
50 ml |
Petržel kořen |
70 g |
Protlak rajčatový sterilovaný |
2 polévková lžíce |
Rak říční |
5 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
100 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
2 ks |
Vývar rybí |
1 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V hrnci rozehřejeme olivový olej, zlehka na něm orestujeme očištěnou, nakrájenou kořenovou zeleninu a přidáme skelety z raků. Vše restujeme asi 15 minut. Potom přidáme rajčatový protlak a přilijeme brandy, zapálíme a skelety se zeleninou flambujeme. Zalijeme rybím vývarem (nebo vodou), přidáme oloupaný česnek, bylinky a koření a vše na mírném ohni prováříme 1 hodinu.
- Poté přecedíme, vmícháme smetanu a créme fraiche. Zlehka zahustíme máslem a hladkou moukou. Polévku dalších 10-15 minut vaříme, potom mixérem vyšleháme na pěnu nebo propasírujeme přes sítko. Můžeme podávat.