Dušená vepřová líčka s celerovým pyré

Ingredience


Celer bulvový 0.5 ks
Česnek 3 stroužek
Cibule 1 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel kořen 2 ks
Protlak rajčatový sterilovaný 2 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Vepřová líčka 5 ks
Víno červené 300 ml
Vývar z hovězích kostí 300 ml
Brambory 250 g
Celer bulvový 250 g
Máslo čerstvé 30 g
Smetana 33% (šlehačka) 400 ml
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Česnek nakrájíme najemno, očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky. Vepřová líčka očistíme, osolíme, opepříme a zprudka osmahneme. Když se líčka zatáhnou, vyjmeme je a do výpeku přidáme nakrájenou zeleninu, cibuli a česnek. Za stálého míchání dusíme asi 20 minut, dokud základ nezezlátne.
  2. Potom vmícháme rajčatový protlak, ještě chvíli restujeme a přilijeme víno a demi glace (nebo silný hovězí vývar.) Do vroucího základu vrátíme maso a pod pokličkou dusíme v troubě při 160°C doměkka.
  3. Měkké maso vyjmeme a základ propasírujeme na hladkou omáčku.
  4. Oloupané brambory a celer uvaříme v osolené vodě doměkka a spolu se studeným máslem a horkou smetanou vyšleháme na jemné pyré.