Dušená vepřová líčka s celerovým pyré
Ingredience
Celer bulvový |
0.5 ks |
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel kořen |
2 ks |
Protlak rajčatový sterilovaný |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vepřová líčka |
5 ks |
Víno červené |
300 ml |
Vývar z hovězích kostí |
300 ml |
Brambory |
250 g |
Celer bulvový |
250 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
400 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Česnek nakrájíme najemno, očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky. Vepřová líčka očistíme, osolíme, opepříme a zprudka osmahneme. Když se líčka zatáhnou, vyjmeme je a do výpeku přidáme nakrájenou zeleninu, cibuli a česnek. Za stálého míchání dusíme asi 20 minut, dokud základ nezezlátne.
- Potom vmícháme rajčatový protlak, ještě chvíli restujeme a přilijeme víno a demi glace (nebo silný hovězí vývar.) Do vroucího základu vrátíme maso a pod pokličkou dusíme v troubě při 160°C doměkka.
- Měkké maso vyjmeme a základ propasírujeme na hladkou omáčku.
- Oloupané brambory a celer uvaříme v osolené vodě doměkka a spolu se studeným máslem a horkou smetanou vyšleháme na jemné pyré.