Tuňákové telecí - Vitello tonnato
Ingredience
Ančovička - filety |
4 ks |
Celer řapíkatý |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
3 polévková lžíce |
Divoké koření celé |
1 kávová lžička |
Kapary sterilované |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej olivový |
100 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Telecí kýta |
750 g |
Tuňák v oleji |
200 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
2 l |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do hrnce s vroucí vodou dáme očištěnou zeleninu, koření, sůl a necháme zavařit. Potom vložíme telecí maso. Vaříme zvolna, na mírném plameni, do změknutí masa asi 1 1/2 hodiny. Měkké maso necháme ve vývaru vychladnout.
- Tuňáka vyklopíme z konzervy, rozmixujeme s ančovičkami, vařenými žloutky, citronovou šťávou, kapary a olejem. (V případě potřeby naředíme trochou vývaru), osolíme, opepříme a necháme dobře vychladit.
- Vychladlé telecí maso nakrájíme na tenké plátky, urovnáme na talíř, potřeme omáčkou, přikryjeme fólií a necháme v chladu uležet. Podáváme studené, případně necháme dojít na pokojovou teplotu.