Tuňákové telecí - Vitello tonnato

Ingredience


Ančovička - filety 4 ks
Celer řapíkatý 1 ks
Cibule 1 ks
Citronová šťáva 3 polévková lžíce
Divoké koření celé 1 kávová lžička
Kapary sterilované 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Olej olivový 100 ml
Sůl 1 kávová lžička
Telecí kýta 750 g
Tuňák v oleji 200 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Voda pitná 2 l
Pepř černý mletý 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce s vroucí vodou dáme očištěnou zeleninu, koření, sůl a necháme zavařit. Potom vložíme telecí maso. Vaříme zvolna, na mírném plameni, do změknutí masa asi 1 1/2 hodiny. Měkké maso necháme ve vývaru vychladnout.
  2. Tuňáka vyklopíme z konzervy, rozmixujeme s ančovičkami, vařenými žloutky, citronovou šťávou, kapary a olejem. (V případě potřeby naředíme trochou vývaru), osolíme, opepříme a necháme dobře vychladit.
  3. Vychladlé telecí maso nakrájíme na tenké plátky, urovnáme na talíř, potřeme omáčkou, přikryjeme fólií a necháme v chladu uležet. Podáváme studené, případně necháme dojít na pokojovou teplotu.