Jemný brokolicový krém
Ingredience
Brokolice |
500 g |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
Sůl |
2 špetka |
Vývar zeleninový |
1 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omytou brokolici rozebereme na růžičky, košťál nahrubo nakrájíme.
- V hrnci na másle zpěníme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme hladkou moukou a krátce orestujeme. Zalijeme zeleninovým vývarem (nebo vodou), přidáme nakrájený košťál, podle chuti osolíme a vaříme asi 20 minut.
- Potom přidáme růžičky brokolice a ještě asi 5 minut povaříme. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, případně ještě přisolíme a nakonec ochutíme rozetřeným česnekem, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Polévku zjemníme smetanou a před podáváním znovu prošleháme, aby byl krém jemný a lehký.