Sušené zeleninové krekry se semínky

Ingredience


Bazalka 1 hrst
Celer bulvový 70 g
Česnek 2 stroužek
Chilli paprička 1 ks
Cibule červená 1 ks
Dýňová semínka 50 g
Kmín římský 1 kávová lžička
Lněné semínko 200 g
Paprika zelená 0.5 ks
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Petržel hladkolistá 1 hrst
Rajčata 2 ks
Rajčata sušená sterilovaná 3 ks
Sůl mořská 0.5 kávová lžička
Voda pitná 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Den předem si namočíme do vody 150g lněných semínek a 50g semínek dýňových.
  2. Druhý den namočená semínka propláchneme v sítu pod studenou vodou, necháme je okapat a dáme je do mixéru. Očistíme a omyjeme si zeleninu a bylinky: zelenou papriku a chilli papričku bez semínek, zralá rajčata, cibuli, celer, stroužky česneku, petrželovou nať a bazalkové lístky. Vše pokrájíme na malé kousky a přidáme je do mixéru k semínkám.
  3. Ještě doložíme na proužky pokrájená sušená rajčata, vodu, sůl, pepř a římský kmín. Směs rozmixujeme téměř na kaši, kterou dáme do mísy. K ní přidáme 50g nenamočených lněných semínek a slunečnicová loupaná semínka. Směs dobře promícháme, případně dochutíme solí a rozetřeme ji na pečící plech o síle do 0.5cm, vyložený pečícím papírem. Těsto nožem nebo rádýlkem nakrájíme na potřebné kousky a plech vložíme do sušičky.
  4. Krekry sušíme přibližně 8-9 hodin při 40°C. Po usušení je rozkrájíme.