Sušené zeleninové krekry se semínky
Ingredience
Bazalka |
1 hrst |
Celer bulvový |
70 g |
Česnek |
2 stroužek |
Chilli paprička |
1 ks |
Cibule červená |
1 ks |
Dýňová semínka |
50 g |
Kmín římský |
1 kávová lžička |
Lněné semínko |
200 g |
Paprika zelená |
0.5 ks |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Petržel hladkolistá |
1 hrst |
Rajčata |
2 ks |
Rajčata sušená sterilovaná |
3 ks |
Sůl mořská |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Den předem si namočíme do vody 150g lněných semínek a 50g semínek dýňových.
- Druhý den namočená semínka propláchneme v sítu pod studenou vodou, necháme je okapat a dáme je do mixéru. Očistíme a omyjeme si zeleninu a bylinky: zelenou papriku a chilli papričku bez semínek, zralá rajčata, cibuli, celer, stroužky česneku, petrželovou nať a bazalkové lístky. Vše pokrájíme na malé kousky a přidáme je do mixéru k semínkám.
- Ještě doložíme na proužky pokrájená sušená rajčata, vodu, sůl, pepř a římský kmín. Směs rozmixujeme téměř na kaši, kterou dáme do mísy. K ní přidáme 50g nenamočených lněných semínek a slunečnicová loupaná semínka. Směs dobře promícháme, případně dochutíme solí a rozetřeme ji na pečící plech o síle do 0.5cm, vyložený pečícím papírem. Těsto nožem nebo rádýlkem nakrájíme na potřebné kousky a plech vložíme do sušičky.
- Krekry sušíme přibližně 8-9 hodin při 40°C. Po usušení je rozkrájíme.