Domácí jitrnice

Domácí jitrnice - obrázek

Ingredience


Česnek 5 stroužek
Játra vepřová 0.5 kg
Majoránka 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Rohlíky bílé 1 kg
Sůl 1 kávová lžička
Vepřová hlava 2 kg
Vepřové koleno 1 kg
Vepřové nožičky 750 g
Voda pitná 3 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěné maso dáme vařit do vody. Uvařené maso obereme z kostí a umeleme.
  2. Do trochy vývaru namočíme nakrájené rohlíky (vymačkáme) a pomeleme s masem. Vmícháme sůl, utřený česnek a všechno koření. Na závěr umeleme játra a vše dobře zamícháme. Aby byla hmota kompaktní a dobře kašovitá, přimícháme trochu vody z masového vývaru. Hmotu plníme do střev, zašpejlujeme, vkládáme do horkého vývaru, v němž jsme vařili maso a při teplotě 85 °C – 90 °C zahříváme, až jitrnice vyplavou. Poté necháme ještě asi 5 minut v polévce.
  3. Na závěr jitrnice opláchneme studenou vodou, rozprostřeme v jedné vrstvě a nechám v chladu.