Domácí jitrnice
Ingredience
Česnek |
5 stroužek |
Játra vepřová |
0.5 kg |
Majoránka |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Rohlíky bílé |
1 kg |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vepřová hlava |
2 kg |
Vepřové koleno |
1 kg |
Vepřové nožičky |
750 g |
Voda pitná |
3 l |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Očištěné maso dáme vařit do vody. Uvařené maso obereme z kostí a umeleme.
- Do trochy vývaru namočíme nakrájené rohlíky (vymačkáme) a pomeleme s masem. Vmícháme sůl, utřený česnek a všechno koření. Na závěr umeleme játra a vše dobře zamícháme. Aby byla hmota kompaktní a dobře kašovitá, přimícháme trochu vody z masového vývaru. Hmotu plníme do střev, zašpejlujeme, vkládáme do horkého vývaru, v němž jsme vařili maso a při teplotě 85 °C – 90 °C zahříváme, až jitrnice vyplavou. Poté necháme ještě asi 5 minut v polévce.
- Na závěr jitrnice opláchneme studenou vodou, rozprostřeme v jedné vrstvě a nechám v chladu.