Croissanty
Ingredience
Cukr krupice |
70 g |
Droždí |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
220 g |
Mléko polotučné |
280 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
450 g |
Sůl |
13 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 14 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Mouku prosejeme do mísy, uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, cukr a lžíci vlažného mléko a necháme vykynout kvásek. Poté přilijeme zbylé mléko, sůl a vypracujeme hladké těsto. Necháme vykynout a poté dáme v mikrotenovém sáčku do rána do lednice.
- Ráno nakrájíme máslo na plátky, těsto rozválíme na obdélník, poklademe plátky másla a složíme jako obálku. Opět rozválíme, složíme do tvaru obálky a opakujeme ještě 2x. Poté těsto vložíme do sáčku a dáme do večera do lednice.
- Takto připravené těsto rozdělíme na dvě poloviny, rozválíme do tvaru obdélníků a krájíme z nich trojúhelníky. Plníme náplní podle vlastní chuti.
- Croissanty klademe na plech vyložený pečicím papírem a asi 12 – 14 minut pečeme v troubě předehřáté na 160 °C.