Svatojakubské mušle s květákovou kaší

Ingredience


Houby čerstvé 50 g
Kari koření 1 špetka
Květák 250 g
Máslo čerstvé 100 g
Mušle svatojakubské 8 ks
Oříšky piniové 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Sezam - semena 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 100 ml
Sůl 1 kávová lžička
Vývar zeleninový 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z očištěného květáku okrájíme malé růžičky, které na oleji krátce orestujeme, ochutíme kari kořením a podlijeme vodou. Krátce podusíme. Potom dochutíme sezamem a nasucho orestovanými piniovými oříšky.
  2. Zbylý květák vložíme spolu s vývarem a smetanou do hrnce a uvaříme doměkka. Potom rozmixujeme, případně dochutíme a podle potřeby ještě propasírujeme přes síto.
  3. Očištěné mušle na pánvi zprudka opečeme na přepuštěném másle po obou stranách do zlatohněda. Mušle by měly zůstat uvnitř sklovité, neměly by být zcela propečené, aby vynikla jejich chuť. Ochutíme solí a špetkou čerstvě mletého pepře.
  4. Kaši, květákové růžičky a opečené mušle upravíme na talíře, doplníme orestovanými houbami a ihned podáváme.