Svatojakubské mušle s květákovou kaší
Ingredience
Houby čerstvé |
50 g |
Kari koření |
1 špetka |
Květák |
250 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mušle svatojakubské |
8 ks |
Oříšky piniové |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Sezam - semena |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
100 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vývar zeleninový |
100 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Z očištěného květáku okrájíme malé růžičky, které na oleji krátce orestujeme, ochutíme kari kořením a podlijeme vodou. Krátce podusíme. Potom dochutíme sezamem a nasucho orestovanými piniovými oříšky.
- Zbylý květák vložíme spolu s vývarem a smetanou do hrnce a uvaříme doměkka. Potom rozmixujeme, případně dochutíme a podle potřeby ještě propasírujeme přes síto.
- Očištěné mušle na pánvi zprudka opečeme na přepuštěném másle po obou stranách do zlatohněda. Mušle by měly zůstat uvnitř sklovité, neměly by být zcela propečené, aby vynikla jejich chuť. Ochutíme solí a špetkou čerstvě mletého pepře.
- Kaši, květákové růžičky a opečené mušle upravíme na talíře, doplníme orestovanými houbami a ihned podáváme.