Hovězí svíčková Stroganoff

Ingredience


Demi glace 2 polévková lžíce
Hovězí svíčková 600 g
Martell cognac 50 ml
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Paprika červená 50 g
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Pepř zelený mletý 1 kávová lžička
Protlak rajčatový sterilovaný 3 polévková lžíce
Šalotka 50 g
Smetana 33% (šlehačka) 50 ml
Sůl 1 kávová lžička
Okurky nakládané 2 ks
Petržel hladkolistá 1 polévková lžíce
Žampiony čerstvé 50 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupanou šalotku nakrájíme nadrobno, část očištěné papriky a žampionů nakrájíme na větší kousky a vše orestujeme na oleji doměkka. Vmícháme rajčatový protlak a mletou sladkou papriku, znovu krátce restujeme a zalijeme brandy. Alkohol necháme vyvařit, potom přidáme demi-glace a povaříme asi 15–20 minut. Rozmixujeme (případně ještě propasírujeme přes jemný cedník), zjemníme ušlehanou smetanou, přidáme čerstvě nasekanou hladkokolistou petrželku a odložíme stranou.
  2. Z hovězí svíčkové nakrájíme medailonky, osolíme je, okořeníme a zprudka opečeme.
  3. Zvlášť orestujeme zbytek papriky, žampionů a nasekané okurky. Na talíř upravíme maso, které přelijeme omáčkou a ozdobíme orestovanými žampiony, paprikou a okurkami.