Hovězí svíčková Stroganoff
Ingredience
Demi glace |
2 polévková lžíce |
Hovězí svíčková |
600 g |
Martell cognac |
50 ml |
Olej rostlinný |
2 polévková lžíce |
Paprika červená |
50 g |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pepř zelený mletý |
1 kávová lžička |
Protlak rajčatový sterilovaný |
3 polévková lžíce |
Šalotka |
50 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
50 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Okurky nakládané |
2 ks |
Petržel hladkolistá |
1 polévková lžíce |
Žampiony čerstvé |
50 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupanou šalotku nakrájíme nadrobno, část očištěné papriky a žampionů nakrájíme na větší kousky a vše orestujeme na oleji doměkka. Vmícháme rajčatový protlak a mletou sladkou papriku, znovu krátce restujeme a zalijeme brandy. Alkohol necháme vyvařit, potom přidáme demi-glace a povaříme asi 15–20 minut. Rozmixujeme (případně ještě propasírujeme přes jemný cedník), zjemníme ušlehanou smetanou, přidáme čerstvě nasekanou hladkokolistou petrželku a odložíme stranou.
- Z hovězí svíčkové nakrájíme medailonky, osolíme je, okořeníme a zprudka opečeme.
- Zvlášť orestujeme zbytek papriky, žampionů a nasekané okurky. Na talíř upravíme maso, které přelijeme omáčkou a ozdobíme orestovanými žampiony, paprikou a okurkami.