Omáčka ze smržů

Ingredience


Demi glace 100 ml
Martell cognac 40 ml
Máslo čerstvé 40 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel hladkolistá 1 polévková lžíce
Šalotka 1 ks
Smetana 33% (šlehačka) 100 ml
Smrže čerstvé 1 hrst
Sůl 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupanou, najemno nakrájenou šalotku vsypeme do kastrolu na rozehřáté máslo a orestujeme na ní očištěné, nakrájené smrže (sušené si dáme předem namočit.) Krátce je podusíme. Potom přilijeme koňak (nebo madeiru či brandy), přidáme demi-glace (telecí či jiný silný vývar) a smetanu. Necháme znovu provařit a zredukovat, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec omáčku osolíme, opepříme a dochutíme nasekanými bylinkami.