Omáčka ze smržů
Ingredience
Demi glace |
100 ml |
Martell cognac |
40 ml |
Máslo čerstvé |
40 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel hladkolistá |
1 polévková lžíce |
Šalotka |
1 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
100 ml |
Smrže čerstvé |
1 hrst |
Sůl |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupanou, najemno nakrájenou šalotku vsypeme do kastrolu na rozehřáté máslo a orestujeme na ní očištěné, nakrájené smrže (sušené si dáme předem namočit.) Krátce je podusíme. Potom přilijeme koňak (nebo madeiru či brandy), přidáme demi-glace (telecí či jiný silný vývar) a smetanu. Necháme znovu provařit a zredukovat, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec omáčku osolíme, opepříme a dochutíme nasekanými bylinkami.