Bujabéza

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Česnek 3 stroužek
Chléb toastový 300 g
Cibule 1 ks
Citrónová šťáva 2 polévková lžíce
Filé z aljašské tresky 800 g
Olej rostlinný 50 ml
Pepř černý celý 5 ks
Pórek 1 ks
Protlak rajčatový sterilovaný 1 polévková lžíce
Rajčata 3 ks
Rozmarýn sušený 0.5 kávová lžička
Šafrán 1 špetka
Šalvěj sušená 1 kávová lžička
Saturejka 1 špetka
Sůl 0.5 kávová lžička
Tymián sušený 1 kávová lžička
Víno bílé 200 ml
Vývar rybí 800 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rozmražené filé z tresky nakrájíme na střední kostky. Syrové brambory oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na střední plátky.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, očištění pórek (jen bílou část) nakrájíme nadrobno, rajčata oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky, oloupaný česnek (2 stroužky) utřeme se solí.
  3. Do většího hrnce vlijeme olej, necháme rozpálit a na něm zpěníme cibuli, přidáme česnek, pórek a lehce zarestujeme. Poté vmícháme rajče, rajčatový protlak, všechno koření, zamícháme a vlijeme víno, které necháme odpařit. Poté vlijeme citronovou šťávu a vývar. Na mírném ohni vaříme, když se vývar začne vařit, vložíme brambory. Po 10 minutách varu přidáme tresku a vaříme na silném plameni. Poté z vývaru vyjmeme brambory a tresku a držíme na teple.
  4. Do trouby dáme „sušit“ plátky chleba, které před podáváním potřeme stroužkem česnekem.
  5. Vývar přecedíme do teriny a držíme na teple.
  6. Polévku podáváme tak, že rozdělíme brambory a maso na talíře, zalijeme vývarem a jako přílohu plátky toastu.