Bujabéza
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Česnek |
3 stroužek |
Chléb toastový |
300 g |
Cibule |
1 ks |
Citrónová šťáva |
2 polévková lžíce |
Filé z aljašské tresky |
800 g |
Olej rostlinný |
50 ml |
Pepř černý celý |
5 ks |
Pórek |
1 ks |
Protlak rajčatový sterilovaný |
1 polévková lžíce |
Rajčata |
3 ks |
Rozmarýn sušený |
0.5 kávová lžička |
Šafrán |
1 špetka |
Šalvěj sušená |
1 kávová lžička |
Saturejka |
1 špetka |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Tymián sušený |
1 kávová lžička |
Víno bílé |
200 ml |
Vývar rybí |
800 ml |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Rozmražené filé z tresky nakrájíme na střední kostky. Syrové brambory oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na střední plátky.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, očištění pórek (jen bílou část) nakrájíme nadrobno, rajčata oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky, oloupaný česnek (2 stroužky) utřeme se solí.
- Do většího hrnce vlijeme olej, necháme rozpálit a na něm zpěníme cibuli, přidáme česnek, pórek a lehce zarestujeme. Poté vmícháme rajče, rajčatový protlak, všechno koření, zamícháme a vlijeme víno, které necháme odpařit. Poté vlijeme citronovou šťávu a vývar. Na mírném ohni vaříme, když se vývar začne vařit, vložíme brambory. Po 10 minutách varu přidáme tresku a vaříme na silném plameni. Poté z vývaru vyjmeme brambory a tresku a držíme na teple.
- Do trouby dáme „sušit“ plátky chleba, které před podáváním potřeme stroužkem česnekem.
- Vývar přecedíme do teriny a držíme na teple.
- Polévku podáváme tak, že rozdělíme brambory a maso na talíře, zalijeme vývarem a jako přílohu plátky toastu.