Nejlepší borůvkový koláč
Ingredience
Borůvky |
3 l |
Cukr krupice |
80 g |
Droždí |
40 g |
Máslo čerstvé |
120 g |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka polohrubá |
700 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Cukr krupice |
80 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mouka polohrubá |
100 g |
Rum |
1 kávová lžička |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mouka pšeničná hrubá |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Plechy s vyšším okrajem vymažeme rozpuštěným máslem.
- Přebrané borůvky opláchneme a necháme okapat.
- V misce rozetřeme droždí se lžící cukru, poté přimícháme dvě lžíce vlahého mléka a lžíci mouky. Pod utěrkou necháme droždí vzejít.
- V mléce rozpustíme máslo a přidáme rozšlehané žloutky. Do mísy prosejeme mouku smíchanou se špetkou soli, do středu vlijeme mléko s máslem a žloutky, vykynutý kvásek a vypracujeme hladké, pružné těsto. Pod utěrkou na teplém místě necháme asi 30 minut kynout. Poté těsto promícháme a necháme kynout dalších 30 minut.
- Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, oba rozválíme do velikosti plechu, položíme těsto na plech, těsto vytáhneme i na okraje. Na těsto rovnoměrně rozvrstvíme borůvky a necháme ještě 20 minut kynout.
- Troubu předehřejeme na 170 °C.
- V míse připravíme drobenku rozmělněním másla spolu s cukrem, rumem a moukou.
- Koláče pečeme na 170 °C zhruba 12 – 15 minut, poté teplotu snížíme na 150 °C a dopečeme dozlatova.
- Upečené koláče necháme vychladnout a před podáváním posypeme cukrem.