Nejlepší borůvkový koláč

Ingredience


Borůvky 3 l
Cukr krupice 80 g
Droždí 40 g
Máslo čerstvé 120 g
Mléko polotučné 250 ml
Mouka polohrubá 700 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Cukr krupice 80 g
Máslo čerstvé 80 g
Mouka polohrubá 100 g
Rum 1 kávová lžička
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 80 g
Mouka pšeničná hrubá 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Plechy s vyšším okrajem vymažeme rozpuštěným máslem.
  2. Přebrané borůvky opláchneme a necháme okapat.
  3. V misce rozetřeme droždí se lžící cukru, poté přimícháme dvě lžíce vlahého mléka a lžíci mouky. Pod utěrkou necháme droždí vzejít.
  4. V mléce rozpustíme máslo a přidáme rozšlehané žloutky. Do mísy prosejeme mouku smíchanou se špetkou soli, do středu vlijeme mléko s máslem a žloutky, vykynutý kvásek a vypracujeme hladké, pružné těsto. Pod utěrkou na teplém místě necháme asi 30 minut kynout. Poté těsto promícháme a necháme kynout dalších 30 minut.
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, oba rozválíme do velikosti plechu, položíme těsto na plech, těsto vytáhneme i na okraje. Na těsto rovnoměrně rozvrstvíme borůvky a necháme ještě 20 minut kynout.
  6. Troubu předehřejeme na 170 °C.
  7. V míse připravíme drobenku rozmělněním másla spolu s cukrem, rumem a moukou.
  8. Koláče pečeme na 170 °C zhruba 12 – 15 minut, poté teplotu snížíme na 150 °C a dopečeme dozlatova.
  9. Upečené koláče necháme vychladnout a před podáváním posypeme cukrem.