Nejlepší hruškový koláč

Ingredience


Citronová kůra 0.5 kávová lžička
Citronová šťáva 1 kávová lžička
Cukr moučkový 50 g
Cukr vanilka 1 ks
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 150 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Čokoláda 70% kakao 180 g
Cukr krupice 2 polévková lžíce
Cukr moučkový 90 g
Hrušky 4 ks
Kakao - prášek 2 polévková lžíce
Kyselina citronová 0.25 kávová lžička
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Piškoty dětské kulaté 2 hrst
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 0.75 l
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Zakysaná smetana 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na vále zpracujeme prosátou mouku s cukrem, změklým máslem a ostatními suroviny na těsto. Vypracované těsto zabalíme do fólie a necháme alespoň 30 minut v chladničce.
  2. V mezičase oloupeme hrušky, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky a svaříme ve vodě s cukrem a kyselinou citronovou. Zhruba po 8 – 10 minutách hrušky odstavíme, scedíme a necháme okapat.
  3. Odpočinuté těsto rozválíme na velikost dortové formy, prsty těsto vytáhneme do výšky okrajů asi 1,5 cm. Dno posypeme rozdrcenými piškoty a poklademe okapanými hruškami.
  4. Ve vodní lázni rozpustíme rozlámanou tabulku čokolády. V míse rozšleháme vejce s cukrem, přidáme kakao, rozpuštěné máslo, prosátou mouku a zchladlou rozpuštěnou čokoládu.
  5. Čokoládovým těstem přelijeme hrušky a pečme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30 – 35 minut.
  6. Podáváme vychladlé, zdobíme lžíci slazené kysané smetany.