Nejlepší hruškový koláč
Ingredience
Citronová kůra |
0.5 kávová lžička |
Citronová šťáva |
1 kávová lžička |
Cukr moučkový |
50 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Čokoláda 70% kakao |
180 g |
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
90 g |
Hrušky |
4 ks |
Kakao - prášek |
2 polévková lžíce |
Kyselina citronová |
0.25 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Piškoty dětské kulaté |
2 hrst |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
0.75 l |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Zakysaná smetana |
100 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Na vále zpracujeme prosátou mouku s cukrem, změklým máslem a ostatními suroviny na těsto. Vypracované těsto zabalíme do fólie a necháme alespoň 30 minut v chladničce.
- V mezičase oloupeme hrušky, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky a svaříme ve vodě s cukrem a kyselinou citronovou. Zhruba po 8 – 10 minutách hrušky odstavíme, scedíme a necháme okapat.
- Odpočinuté těsto rozválíme na velikost dortové formy, prsty těsto vytáhneme do výšky okrajů asi 1,5 cm. Dno posypeme rozdrcenými piškoty a poklademe okapanými hruškami.
- Ve vodní lázni rozpustíme rozlámanou tabulku čokolády. V míse rozšleháme vejce s cukrem, přidáme kakao, rozpuštěné máslo, prosátou mouku a zchladlou rozpuštěnou čokoládu.
- Čokoládovým těstem přelijeme hrušky a pečme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30 – 35 minut.
- Podáváme vychladlé, zdobíme lžíci slazené kysané smetany.