Mořské řasy Nori s ořecho-křenovou pomazánkou

Ingredience


Křen 2 polévková lžíce
Limetková šťáva 1 kávová lžička
Mandle 70 g
Ořechy Kešu 50 g
Pepř cayenský 2 špetka
Rajčata sušená Bio 1 ks
Sůl mořská 2 špetka
Voda pitná 30 ml
Cuketa 1 ks
Mangold 70 g
Mungo klíčky 40 g
Paprika červená 1 ks
Řasa Nori 2 ks
Špalda zelená 100 g
Řeřicha 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kešu oříšky a mandle namočíme večer do studené vody. Druhý den ořechy s mandlemi promyjeme v sítu pod studenou vodou, pokrájíme je a dáme do mixéru.
  2. Sušené rajče nakrájíme na kousky. Oloupeme, omyjeme kousek křenu, nastrouháme ho a dáme do mixéru společně s rajčetem. Ještě směs dochutíme solí, pepřem, limetkovou šťávou, vodu a vše rozmixujeme na hustý krém.
  3. Omyjeme si 2 čerstvé listy mladého mangoldu (asi70g), z kterých odkrojíme stonky. Červenou papriku kápii omyjeme, rozkrojíme na poloviny, odstraníme zrníčka i bílá žebra, pak kápii nakrájíme podélně na širší proužky. Malou mladou cuketku omyjeme a nakrájíme ji podélně na velmi tenké plátky.
  4. Na bambusovou rohožku rozprostřeme 2 listy mořských řas Nori. Na ně položíme listy mangoldu tak, že okraje listů Nori budou splývat s okrajemi mangoldu. Na mangold poklademe po celé délce proužky papriky. Na papriku položíme plátky z cuketky. Na cuketku rozetřeme krém z oříšků, na něj rozložíme zelenou naklíčenou špaldu a klíčky munga.
  5. Každý list Nori s náplní zabalíme pevně do tvaru závitku. Závitky ostrým nožem nakrájíme na stejně široké špalíčky. Poklademe je na talíře, posypeme je řeřichou a servírujeme.