Božský máslový dort
Ingredience
Máslo čerstvé |
1.5 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Citrony |
1 ks |
Cukr moučkový |
200 g |
Maizena - kukuřičný škrob |
100 g |
Máslo čerstvé |
200 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Troubu si předehřejeme na 180°C. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou.
- Do malé misky dáme 2 lžíce moučkového cukru. Přidáme k němu vyškrabaná zrníčka z jednoho vanilkového lusku a promícháme. Tento cukr si odložíme na posypání dortového korpusu. Z omytého citrónu (chemicky neošetřeného) jemně nastrouháme do misky kůru a přidáme k ní 1 lžíci vymačkané citrónové šťávy.
- Do jedné mísy prosejeme moučkový cukr, přidáme k němu pokrájené změklé máslo, které vyšleháme do pěny.
- Dvě vejce, která mají pokojovou teplotu, rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Do mísy ke žloutkům přidáme další dvě celá vejce a pořádně je vyšleháme do pěny. Postupně k nim budeme přidávat vyšlehané máslo. Když je vše dobře spojené, přidáme prosátou hladkou mouku, Maizenu a citrónovou kůru se šťávou. Vše dobře promícháme a těsto nalijeme do připravené formy. Povrch zarovnáme a těsto vložíme do středu trouby. Pečeme přibližně 50-60 minut dozlatova.
- Upečený korpus necháme vychladnout, pak ho opatrně dáme na mísu, posypeme připraveným cukrem s vanilkou, nakrájíme na porce a servírujeme.