Božský máslový dort

Ingredience


Máslo čerstvé 1.5 polévková lžíce
Mouka polohrubá 2 polévková lžíce
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Vanilkový lusk 1 ks
Citrony 1 ks
Cukr moučkový 200 g
Maizena - kukuřičný škrob 100 g
Máslo čerstvé 200 g
Mouka pšeničná hladká T 650 100 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou.
  2. Do malé misky dáme 2 lžíce moučkového cukru. Přidáme k němu vyškrabaná zrníčka z jednoho vanilkového lusku a promícháme. Tento cukr si odložíme na posypání dortového korpusu. Z omytého citrónu (chemicky neošetřeného) jemně nastrouháme do misky kůru a přidáme k ní 1 lžíci vymačkané citrónové šťávy.
  3. Do jedné mísy prosejeme moučkový cukr, přidáme k němu pokrájené změklé máslo, které vyšleháme do pěny.
  4. Dvě vejce, která mají pokojovou teplotu, rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Do mísy ke žloutkům přidáme další dvě celá vejce a pořádně je vyšleháme do pěny. Postupně k nim budeme přidávat vyšlehané máslo. Když je vše dobře spojené, přidáme prosátou hladkou mouku, Maizenu a citrónovou kůru se šťávou. Vše dobře promícháme a těsto nalijeme do připravené formy. Povrch zarovnáme a těsto vložíme do středu trouby. Pečeme přibližně 50-60 minut dozlatova.
  5. Upečený korpus necháme vychladnout, pak ho opatrně dáme na mísu, posypeme připraveným cukrem s vanilkou, nakrájíme na porce a servírujeme.