Jemný ricottový krém s karamelovými nektarinkami
Ingredience
Oříšky piniové |
80 g |
Pistácie |
80 g |
Sušenky BeBe světlé jemné |
50 g |
Cukr třtinový |
125 ml |
Likér broskvový |
80 ml |
Nektarinka |
4 ks |
Pomeranč červený |
1 ks |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
200 ml |
Sýr Ricotta |
350 g |
Vanilkový lusk |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 3 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Piniové oříšky a pistácie pokrájíme nadrobno. V misce si rozdrtíme sušenky. Omyté nektarinky osušíme, rozkrájíme, oloupeme, nakrájíme je na plátky a odložíme do misky.
- Do rozehřáté pánve s nepřilnavým dnem nasypeme třtinový cukr. Za stálého míchání přidáme vymačkanou šťávu z červeného pomeranče a cukr necháme zkaramelizovat. Stále mícháme, pak přilijeme broskvový likér, přidáme nektarinky, promícháme a při mírné teplotě je necháme vařit 2-3 minuty. Pak pánev s nektarinkami odstavíme z plotny, promícháme je a necháme vychladnout.
- Mezitím si připravíme krém: ricottu dáme do mísy, rozmixujeme ji tyčovým mixérem dohladka, pak do ní nasypeme 1/2 piniových oříšků s pistáciemi a krém dobře promícháme.
- V druhé míse vyšleháme tuhou šlehačku: ze smetany, moučkového cukru a vyškrábnutými zrníčky z jednoho vanilkového lusku. Šlehačku postupně, po lžicích, zamícháme do ricotty.
- Vychladlé nektarinky rozdělíme do 4 širokých pohárů (na zmrzlinu). Na ně rozdělíme 1/2 krému, posypeme ho rozdrcenými sušenkami, 1/2 posekaných oříšků, na ně znovu rozdělíme zbylý krém. Povrch krému v pohárech posypeme 2/2 oříšků a servírujeme. Dobrou chuť.