Sladké jablečné želatinové kostičky

Ingredience


Citrony 2 ks
Cukr krupice 2 kg
Hrušky 0.5 kg
Jablka 2 kg
Voda pitná 700 ml
Cukr moučkový 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. 2kg omytých jablek a 0.5kg hrušek rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme z nich jadřince a vložime je do hrnce. Dobře omyté citróny nakrájíme na plátky, přidáme je do hrnce k jablkům. Přilijeme 700ml vody a pod pokličkou, za občasného promíchání ovoce vaříme 30 minut. Poté podušené ovoce propasírujeme tak, abychom získali jen čistou dužinu a zvážíme ji. Podle váhy přidáme cukr: na 1kg ovocné dužiny dáme 1kg cukru.
  2. V kastrólu jablka a hrušky s cukrem znovu povaříme. Když se cukr úplně rozpustil a směs bude hustá a začne se odlepovat od stěn, odstavíme hrnec z plotny.
  3. Na plech vyložený pečícím papírem nalijeme ovocnou směs, povrch uhladíme a plech sjablky dáme na 2 dny odpočinout na dobře větrané místo. Musí tam proudit vzduch.
  4. Po 2 dnech vzniklou želatinu nakájíme na kostičky (asi 2x2cm), obalíme je v práškovém cukru a můžeme podávat ke konzumaci.
  5. Zbytek si vložíme do čisté, velké sklenice (nebo dózy) a dobře ji uzavřeme. Takto nám jablková želatina vydrží i 5-6 měsíců.