Nejlepší ořechový závin
Ingredience
Cukr krupice |
70 g |
Droždí |
21 g |
Máslo čerstvé |
70 g |
Mléko polotučné |
200 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
400 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Ořechy vlašské |
60 g |
Cukr krupice |
120 g |
Cukr vanilka |
1.5 balení |
Mléko polotučné |
220 ml |
Ořechy vlašské |
220 g |
Piškoty dětské kulaté |
50 g |
Rum |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Plech vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 160 °C.
- V misce utřeme rozdrobené droždí se lžící cukru, přidáme lžíci vlažného mléka a lžíci mouky. Necháme vzejít kvásek.
- Do mísy prosejeme mouku (trochu si necháme na vál), přidáme cukr, rozpuštěné máslo, rozšlehané vejce, vykynutý kvásek a tolik mléka, abychom vypracovali hladké těsto, které se nelepí. Pod přikrytím necháme těsto vykynout.
- V mezičase připravíme náplň. Do kastrolu vlijeme mléko, v něm rozmícháme cukry a ořechy. Za častého míchání necháme přejít varem. Poté odstavíme, vmícháme ořechy a rozdrcené piškoty.
- Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozválíme na obdélník, potřeme ořechovou náplní, srolujeme a spojem těsta položíme na plech. Necháme ještě asi 10 minut kynout, poté potřeme rozšlehaným vejce, posypeme ořechy a v troubě pečeme zhruba 30 minut.
- Po upečení odkrojíme oba konce závinu. Závin podáváme vychladlý.