Nejlepší ořechový závin

Ingredience


Cukr krupice 70 g
Droždí 21 g
Máslo čerstvé 70 g
Mléko polotučné 200 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 400 g
Vejce slepičí 1 ks
Vejce slepičí 1 ks
Ořechy vlašské 60 g
Cukr krupice 120 g
Cukr vanilka 1.5 balení
Mléko polotučné 220 ml
Ořechy vlašské 220 g
Piškoty dětské kulaté 50 g
Rum 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Plech vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 160 °C.
  2. V misce utřeme rozdrobené droždí se lžící cukru, přidáme lžíci vlažného mléka a lžíci mouky. Necháme vzejít kvásek.
  3. Do mísy prosejeme mouku (trochu si necháme na vál), přidáme cukr, rozpuštěné máslo, rozšlehané vejce, vykynutý kvásek a tolik mléka, abychom vypracovali hladké těsto, které se nelepí. Pod přikrytím necháme těsto vykynout.
  4. V mezičase připravíme náplň. Do kastrolu vlijeme mléko, v něm rozmícháme cukry a ořechy. Za častého míchání necháme přejít varem. Poté odstavíme, vmícháme ořechy a rozdrcené piškoty.
  5. Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozválíme na obdélník, potřeme ořechovou náplní, srolujeme a spojem těsta položíme na plech. Necháme ještě asi 10 minut kynout, poté potřeme rozšlehaným vejce, posypeme ořechy a v troubě pečeme zhruba 30 minut.
  6. Po upečení odkrojíme oba konce závinu. Závin podáváme vychladlý.