Nejlepší pečené kuře
Ingredience
Bobkový list |
1 balení |
Cibule |
1 ks |
Jablka |
3 ks |
Kečup |
250 ml |
Kuře |
1.8 kg |
Máslo čerstvé |
120 g |
Voda pitná |
300 ml |
Sůl |
180 g |
Voda pitná |
3 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 115 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Před pečením oloupeme cibuli a nakrájíme na měsíčky. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na měsíčky. Máslo nakrájíme na plátky.
- Do hrnce nalijeme vodu, rozmícháme v ní sůl a přes noc do něj namočíme omyté kuře. Hrnec musí být tak velký, aby bylo kuře celé ponořené ve vodě.
- Druhý den kuře opláchneme, vložíme do pekáče, obložíme cibulí, jablky a plátky másla.
- Celé kuře přikryjeme bobkovým listem, podlijeme polovinou vody a dáme péct do trouby předehřáté na 100 °C. Pečeme zhruba hodinu a půl.
- Během pečení kuře podle potřeby ještě podlijeme vodou a přeléváme výpekem. Asi po hodině a půl kuře vyjmeme z trouby a necháme asi půl hodiny odpočívat. Troubu v mezičase předehřejeme na 200 °C. Poté kuře přelijeme kečupem a pečeme asi 10 – 15 minut.
- Kuře podáváme bez bobkového listu, s upečenou cibulí a jablky.