Dýňový krém se smetanou

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Brambory 200 g
Dýně Hokkaidó 400 g
Karotka 1 ks
Kmín drcený 0.5 kávová lžička
Nové koření celé 4 ks
Pórek 1 ks
Rozmarýn čerstvý 1 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Vývar zeleninový 500 ml
Pepř bílý 2 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 250 g
Sůl 2 špetka
Sýr Lučina - termizovaný 150 g
Mandle 4 polévková lžíce
Petržel kudrnka 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytou dýni rozpůlíme, vydlabeme z ní semínka, pak ji oloupeme a rozkrájíme na větší kostky. Oloupané a omyté brambory, malou karotku a očičtěný pórek pokrájíme na malé kousky. Zeleninu dáme do hrnce, zalijeme ji vývarem, přidáme v drcený kmín, bobkový list, nové koření, sůl a omytou snítku rozmarýnu. Vše přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a pod pokličkou zeleninu vaříme asi 15-20 minut doměkka.
  2. Mezitím v pánvi nasucho opražíme dozlatova polovičky loupaných mandlí. Omytou petrželovou nať pokrájíme nadrobno. V misce si vyšleháme smetanu, do které zašleháme přírodní sýr a sůl.
  3. Z uvařené zeleniny vyjmeme bobkový list, nové koření a vše pak rozmixujeme na polohustý krém. Podle chuti ho dosolíme a dochutíme bílým pepřem.
  4. Dýňový krém nalijeme do hlubších misek, ozdobíme vychucenou šlehačkou, posypeme mandlemi, petrželkou a hned servírujeme.