Dýňový krém se smetanou
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Brambory |
200 g |
Dýně Hokkaidó |
400 g |
Karotka |
1 ks |
Kmín drcený |
0.5 kávová lžička |
Nové koření celé |
4 ks |
Pórek |
1 ks |
Rozmarýn čerstvý |
1 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vývar zeleninový |
500 ml |
Pepř bílý |
2 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 g |
Sůl |
2 špetka |
Sýr Lučina - termizovaný |
150 g |
Mandle |
4 polévková lžíce |
Petržel kudrnka |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omytou dýni rozpůlíme, vydlabeme z ní semínka, pak ji oloupeme a rozkrájíme na větší kostky. Oloupané a omyté brambory, malou karotku a očičtěný pórek pokrájíme na malé kousky. Zeleninu dáme do hrnce, zalijeme ji vývarem, přidáme v drcený kmín, bobkový list, nové koření, sůl a omytou snítku rozmarýnu. Vše přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a pod pokličkou zeleninu vaříme asi 15-20 minut doměkka.
- Mezitím v pánvi nasucho opražíme dozlatova polovičky loupaných mandlí. Omytou petrželovou nať pokrájíme nadrobno. V misce si vyšleháme smetanu, do které zašleháme přírodní sýr a sůl.
- Z uvařené zeleniny vyjmeme bobkový list, nové koření a vše pak rozmixujeme na polohustý krém. Podle chuti ho dosolíme a dochutíme bílým pepřem.
- Dýňový krém nalijeme do hlubších misek, ozdobíme vychucenou šlehačkou, posypeme mandlemi, petrželkou a hned servírujeme.